[操作疑難] 急救, 紅米NOTE7 新裝CHROME 用唔到語音搜尋.(已解決)

如題.
幫阿媽換部紅米NOTE 7, 之前用開紅米NOTE 3(港行),開 CHROME用語音搜尋冇問題.
而家部NOTE7, 裝完CHROME按個MIC, 只認普通話, 但都係唔識搜尋..
想用番廣東話可以點..

裝埋 Google app 未?(有個 app 叫 Google 係 play store 有)

一 search google 有一堆彈出來, 唔知邊隻.
係咪第1隻

裝埋 Google app 未?(有個 app 叫 Google 係 play store 有)
QAFHK 發表於 2019-3-2 01:59
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如題.
幫阿媽換部紅米NOTE 7, 之前用開紅米NOTE 3(港行),開 CHROME用語音搜尋冇問題.
而家部NOTE7, 裝完CHR ...
PPYUPP 發表於 2019-3-2 00:43

係咪block咗"錄音"權限?

via HKEPC Reader for Android

開左架, 都可以認到普通話, 就係吃唔到search 果度.
又用唔到廣東話

係咪block咗"錄音"權限?

king1688 發表於 2019-3-2 02:14

最後用左搜狗小米版(廣東音)頂住先, 即係輸入法按space,
chrome build in 按mic 果個都係唔得...

部機有冇得設定地區或字體?係咪設左香港/繁體?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 3# PPYUPP

係第一個

睇黎都係等港行貨出售才買,唔駛咁煩。

買畀老豆老母最好就係用港行, 如果唔係有啲乜嘢事煩到你傻咗。