魅族note9集中討論(S675,窄下巴,淺水滴屏,¥1398起)

14:30開始發佈會,直播平台包括但不限於:

https://live.meizu.cn/page/meizunote9/mobile.html

https://m.weibo.cn/u/2683843043

https://live.bilibili.com/h5/5462168

據聞今次遊戲性能有大提升,好似係用S675。

——————————

S675+hyper gaming遊戲優化,android 9 + flyme 7.2,標配18W充電器(強調唔使加10蚊),4000mAh大電池長續航,標配4G RAM最高6G,定制水滴屏(5.35mm窄下巴+淺水滴,屏佔比89.23%),type c+有耳機孔,雙面玻璃後置指紋,魅族16同款2000萬像素前置cam,samsung GM1 mod版,雙夜景模式(手持+腳架)。

售價:
4+64 ¥1398
6+64 ¥1598
4+128 ¥1598
3.11 10:00全渠道首發。3月25日前購買魅族note9並登記可享24個月保養。

今次追住紅米note7打,睇落幾掂。
可惜冇得插microSD

14:30開始發佈會,直播平台包括但不限於:
hk133 發表於 2019-3-6 13:39

又係d千元機規格,唔會有咩突破,冇乜好期待喎

梅毒廢cam孤兒仔,不了

via HKEPC Reader for Android

calvinleeabc 發表於 2019-3-6 13:46

廢cam?魅藍note6影相唔錯,起碼好過同期紅米。
  孤兒就無解,都係買國行算啦,魅族note9出港行嗰時紅米應該就快出note8。

calvinleeabc 發表於 2019-3-6 13:46

魅藍note6已經比我用緊pro7 相機好好多,pro7 相機真係勁廢,經常失焦過曝,對焦慢,即使對準焦點成像都唔清晰。pro7唔賣得,相機應記一功。

廢cam?魅藍note6影相唔錯,起碼好過同期紅米。
  孤兒就無解,都係買國行算啦,魅族note9出港行嗰 ...
hk133 發表於 2019-3-6 13:55

魅族同定位手機總弱過小米一d,成日強調品牌設計風格同佢个系統,事實已被超越,那些年同小米同期出道,好似重早d,現今被甩幾條街不冇道理,各方面被吊打,佢做唔到高檔市場,性價比同品牌方面也輸好多,實在搵唔到理由支持佢。

其實我覺得魅族呢個品牌係唔錯,但係佢前幾年無啦啦,走去同高通反面。無高通CPU果幾年都收咗皮咁,而家要追返其他生產商都有排追。

回覆 6# laisy1294

魅族幾乎同apple同期開始做手機,係一直都比較小眾啫……

回覆 7# spearhead

早幾年佢因為專利授權費問題同膠通翻臉,PRO7之後見MTK無力回天先肯向膠通低頭。

其實我覺得魅族呢個品牌係唔錯,但係佢前幾年無啦啦,走去同高通反面。無高通CPU果幾年都收咗皮咁,而家要 ...
spearhead 發表於 2019-3-6 15:17

正所謂「此消彼長」,不進則退嘅道理,俾人超越左好難追得番差距,小米由性價比做到起晒家,到小米9已經轉營賣高質相機,反觀魅族仲好辛苦咁想擠身千元機市場。

魅族同高通唔係無啦啦反面,做生意不外乎利益,價錢談不上咪分手,高通持住ARM CPU 有領導地位,所以要求手機商每部手機分紅,食水深咪趕客。但魅族冇用高通U 又真係唔掂,又唔似得華為咁可以自主研發CPU,最後死死氣和解。