[測試] 諗住買 Samsung S10+ 嚟拍片, 要注意 !!! 及 初試 Galaxy Watch Active

Samsung S10+ 部機有幾個賣點好吸引我, 諗住可以用嚟拍片, 拍Travel Vlog....

1) 個Ultra Wide Angle, 我相信係市場上, 最Wide既一部手機鏡. 用嚟影風景一流

但係... 原來呢個Ultra-Wide鏡頭, 唔可以用SuperSteady Mode嚟拍片... 小小失望

2) 佢果個 咩的極致防手震 功能, 睇佢地個Demo, 拍得住GoPro 7 果個 Hyper Smooth...
點知... 用咗呢個Function, 只限1080P (冇4K), 前置鏡頭又唔可以用呢個Super Steady Mode

一心諗住換機, 買部512GB拍下日常生活片, 但試完呢部機後, 真係消晒火.

其它D大路嘢, Ultra Sonic Fingerprint, 全屏Mon, 855 CPU, PowerShare 果D我唔多講,
始終去到2019年, 部部電話都係差唔太遠, 如果要打機, 就會買ROG... 所以對我嚟講, 冇咩大分別.

反而, 果隻Galaxy Watch Active有D驚喜

冇咗個轉盤, 成隻錶私文咗, 隻玫瑰金好靚, 啱晒女仔戴 !!!

3月22日賣街後, 再開箱俾大家睇~

大家可以睇住試玩片先:-
https://www.youtube.com/watch?v=b5j05xZOAZw
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

隻錶黑邊好粗.....但呢隻錶用唔用到mic轉文字覆whatapps架?

隻錶黑邊好粗.....但呢隻錶用唔用到mic轉文字覆whatapps架?
free6836 發表於 2019-3-11 11:33

但現場睇, 佢Curve咗落去, 感覺唔太差.

mic轉文字覆whatapps <--- 可以~!!! support speech to text

前鏡頭連OIS都冇, 又得10MP
真係對前鏡頭要求咁高既其實唔應該買呢部

市場上最wide既手機, 佢唔係第一部
LG好耐之前已經有12mm wide angle

轉盤先係3星表的精粹,無咗同其他廠表又似樣咗。

下次買之前最好睇左d hands on review先

轉盤先係3星表的精粹,無咗同其他廠表又似樣咗。
nt6251hy 發表於 2019-3-11 11:42

但女仕們, 唔太鐘意個轉盤... Samsung想食晒兩邊市場

個ultra wide 不能拍片?你講後置個ultra wide right? 剛剛先用完同事部機拍片wo

via HKEPC Reader for Android

關左 Super Steady 就可以用 ultra wide angle 拍片。Super Steady 個原理就係用 ultra wide angle 然後大幅地 crop。

前鏡就算無 Super Steady 都應該仲有普通 EIS。

前鏡頭連OIS都冇, 又得10MP
真係對前鏡頭要求咁高既其實唔應該買呢部

市場上最wide既手機, 佢唔係第 ...
KinChungE 發表於 2019-3-11 11:42

前鏡有自動對焦而又拍到 4k EIS 片目前都好似得 S10。