[開箱] 我不入地獄誰入地獄! IQOO簡單分享 (vs 小米9)

正所謂我不入地獄誰入地獄! 好多人都想知道ViVo 近排嘅電競新作IQOO究竟掂唔掂! 小弟一於決定入返部玩下, 正價人仔2999(hkd3500), 就可以喺香港買到一部!

行SD855 國產機, 好多師兄都會比較IQOO 同埋小米9! 既然小弟兩部機都有齊, 一於同大家分享下究竟邊部值得抵買! 尤其是大家都同一價格賣緊2,999 人仔,個spec 又係一樣!

行855新CPU , 我亦有玩三星S10 同埋S10+!但係始終都係韓國手機,價錢亦都貴一大步! 一分錢一分貨,所以唔應該同小米9或者IQOO去比較!

講住咁多先,希望大家可以係呢個post ,理性地討論小米9 vs Vivo IQOO!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

玩咗部IQOO 足足一日, 以下係初步體驗!

手感我覺得一般, 拎起手上會有啲重手, 我唔係太鍾意佢側邊機手嘅設計, 橙色部分感覺上會突咗出嚟! 所以揸住佢會覺得有啲奇怪!

我幾鍾意佢個mon, 色溫剛剛好, 自己可以喺設定裏面再調教。 光度喺太陽下都睇到, 可視角度都收貨!

電量係比小米9 耐用! 不過佢就冇無線叉電, 但佢始終係一部電競手機, 所以算!

影相方面, 小米9 就勁過IQOO! 尤其是影啲相嘅質素, 小米9 係好明顯地 靚過IQOO! 但係,IQOO 影相方面就多嘢玩啲! 所以真係見仁見智!

至於比較特別嘅就係佢個機背led 顯示效果, 真係好正! 有訊息或者來電 嘅時候 佢個燈光效果 係好特別!

另外 身為一部電競手機, 佢係會有多兩個 AB制, 方便打機! 亦都有個遊戲模式, 可以幫你自動 tune部機! 我覺得都算有誠意!

但係佢個software真係唔係個個人接受到! 所有notification 都要set一次!Google play store 就要自己去下載, framework 喺設定撳個掣就可以添加! 好可惜嘅係 用唔到Google Pay! 八達通apps 所以正常用到, 佢個nfc 都算sensitive! 好容易就check到八達通餘額! WhatsApp 只需要洗一下就唔會有delay!

最後我諗比較失望嘅 好多我哋香港用嘅apps 係用唔到 雙開! 包括WhatsApp, Facebook!!

講住咁多先, 遲些少我會整個 對比小米9 list!!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

香港居然唔洗食炒價?

支持開箱!

香港居然唔洗食炒價?
oagan 發表於 2019-3-19 17:49

去price.com睇下!!

支持開箱!
alexn 發表於 2019-3-19 17:49

Thx!!
其實我都係想大家理性地去比較下兩部機! 我覺得大家都知道我唔係乜嘢打手!所以就開個post大家討論下!

請問可否插SD?

支持開箱x2

師兄,好波!
誠心等用家角度,去比較此兩款機

請問可否插SD?
terrykk 發表於 2019-3-19 17:55

喺唔可以插memory card! 同小米9一樣!

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)