請問有wide angle 相機和聽歌好的電話....

請問有wide angle 相機和聽歌好的電話,除左LG ,仲有咩牌子?

本身由V30+ ->G7,用厭左lg 的電話,想轉下牌子

LG 個ultra-wide 愈來愈窄, FOV由最初G5 135去到120再到V40 得返107

剩計ultra-wide mate20pro/x 好好多, 有埋AF 影中近距離既野都實, 不過mon唔得

s10 個隻同v30對比差唔多

遲d xperia 1 去返135 FOV, 不過未知咩質素

插線聽歌就, 搵支援direct usb access 既player app 配好d既type-c 轉3.5

iqoo 有wide 鏡.

LG 個ultra-wide 愈來愈窄, FOV由最初G5 135去到120再到V40 得返107

剩計ultra-wide mate20pro/x 好好多,  ...
akitohk 發表於 2019-3-25 23:10

xperia 1應該支鏡都好靚.

剩計ultra-wide mate20pro/x 好好多,  ...
akitohk 發表於 2019-3-25 23:10

要聽歌好,已經唔洗考慮華為了

Xperia 1 本來都唔錯,但標榜影音娛樂,但又唔加3.5mm,  可惜.....

via HKEPC Reader for Android

Xperia 1 本來都唔錯,但標榜影音娛樂,但又唔加3.5mm,  可惜.....

via  ...
JLV1818 發表於 2019-3-26 00:24

華為係連玩direct usb access 出type-c dac都好麻煩

我由V20轉S10, 我覺得音質差唔多,係推力細咗要開大D個音量,—路都覺得LG聽歌係比人over rate咗,部機本身有SRC問題

我由V20轉S10, 我覺得音質差唔多,係推力細咗要開大D個音量,—路都覺得LG聽歌係比人over rate咗,部機本身 ...
不OC的OC•illso 發表於 2019-3-26 07:01 AM

Vivo 冇src問題。不過旗艦未有wide.要睇今年旗艦有冇。

via HKEPC Reader for Android

Vivo 冇src問題。不過旗艦未有wide.要睇今年旗艦有冇。

via HKEPC Reader for Android ...
stephen1029dog 發表於 2019-3-26 14:16

其實VIVO都唔係部部神,Sound chip NEX 845版用料就比雙屏版好

via  ...
JLV1818 發表於 2019-3-26 00:24

以前用過sony T2 ultra ,sony 個os 寫得好順,有iPhone 8-9 成咁順,用黎上網好爽
但sony 電話聽筒好細聲,同以前sony ericsson 一樣咁細聲,起地鐵或一 d 嘈的地方,會聽唔到對方講乜,要起電話入面set "響亮"先會大聲返,但話音都係怪怪地咁

而鏡頭都係痳痳地,影相會一邊sharp ,一邊blur ,成像都好灰,而相機鏡頭好易花,部電話用左二個月左右就花鏡頭,之後放左部T2 ultra ,入LG G PRO 2,部lg g pro 2 , lg v30+ 和lg g7 的鏡頭都未花過

同埋比較返鏡頭光圈和焦距,LG G8 鏡頭的光圈整體都較大,而G8 的標準鏡有24MM,比sony eperia 1 的標準鏡26mm 好用