請問小米8 lite 係咪冇紅外線功能?

各位好,請問小米8 lite 係咪冇紅外線功能?thx

如題再推

香港下架啦。

香港下架啦。
getronics 發表於 2019-4-8 14:50

電訊商仲有

via HKEPC Reader for Android

咁红嘅n7p都唔諗下。

應該係,小米香港個網唔見佢話有支援,肥花度直情話唔支援

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

咁红嘅n7p都唔諗下。
b-29 發表於 2019-4-8 16:36

冇港行 ROM 我怕唔穩定冇定期更新,如果要刷 ROM 我想做主機又唔想,因之前玩刷機一段時間成日突然 Hang,又要重新刷過 ROM 令好多支付 APP,及即時通訊 APP 要重新登入好煩,搵食分秒必爭仲有少少擔心 !

應該係,小米香港個網唔見佢話有支援,肥花度直情話唔支援

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0) ...
FF_ivanchin 發表於 2019-4-8 16:45

唔該哂! 其實好奇怪小米,差唔多每部都有紅外線,惟獨呢送又冇?! 因我好多遙控影音電器,成日都要用紅外線遙控功能,所以都幾重要下!

冇港行 ROM 我怕唔穩定冇定期更新,如果要刷 ROM 我想做主機又唔想,因之前玩刷機一段時間成日突然 Hang ...
smartlam 發表於 2019-4-8 16:55

國行更新密過港行

竟然取消紅外線!?

因我好多遙控影音電器,成日都要用紅外線遙控功能,所以都幾重要下! ...
smartlam 發表於 2019/4/8 16:56

對我來講,紅外線係我選擇手機的主要考慮因素之一,習慣了用手機做遙控之後,返不到轉頭!但好似好多手機牌子都逐漸取消紅外線!

我已諗定後路,最近著手 DIY 緊一個行 WiFi 的紅外線遙控 Server,將手機同 Server 連線去同一個 Router,就算手機無紅外線功能,都可以由手機經 Router 去 Server 發出紅外線。初步已經整到用得到,但重想改良下。如果識小小電子 DIY 又有興趣的話,可以留意下這裡 DIY 區之下的電子區,我希望復活節假有時間整到個見得下人的版本,到時會放上去電子區。