想換手機,求推介

依家用緊 HTC 10 同 Lenovo P2
因為部 P2 充電慢(冇用快充)同好多時唔夠 RAM 所以想換

用途:即時通訊、上網多,有時睇直播,做下文書,唔打機,唔打電話

要求:
續航強
充電唔慢
要有 3.5 耳機插口
1080p 或以上
上網穩定&快 (WiFi 為主)
4GB RAM 以上
128GB ROM 或以上
有 NFC
指紋解鎖

唔係必要但可加分:
可以單手控作
主鏡頭影相靚 (唔理前置鏡)
可以root 可以刷rom

Budget 6千以下

依家考慮緊:
Huawei P30
Huawei Mate 20 X
Huawei Mate 20
Honor View 20 (香港定價...)
Samsung Galaxy S10 (續航好似比較差)
Samsung Galaxy A70
iqoo

唔影相唔要NFC,平平地F1夠做

因為部 P2 充電慢(冇用快充)同好多時唔夠 RAM 所以想換

用途:即時通訊、 ...
jasonfoknxu 發表於 2019-4-12 18:43

整部iqoo 45v快充

via HKEPC Reader for Android

唔影相唔要NFC,平平地F1夠做
calvinleeabc 發表於 2019-4-12 18:45

佢講明不打機,要nfc.....你呢部

整部iqoo 45v快充

laisy1294 發表於 2019-4-12 18:58

Iqoo 國行nfc用不到paywave...

你話想單手又mate20x
S10/mate20 夠做啦

當然S10個mon超靚

佢講明不打機,要nfc.....你呢部
cd-romhk 發表於 2019-4-12 19:06

NFC佢後加當我無講過

用途:即時通訊、 ...
jasonfoknxu 發表於 2019-4-12 18:43

S10+續航都唔算強,一係matex或iqoo。

回復 6 #cd-romhk

Mate 20 X 就係好似有啲太大,不過好似相對性價比較高?如果 Mate 20 不如 P30?