[操作疑難] 唔明點解會窒到死

舊機 mi2s 國行, 由 miui 4.x 開始已刷港 rom / 國際 rom ( 地區香港 ), 一直都不能用 whatsapp 語音通話, 因為窒到聽唔清楚對方講乜, 連行 wifi 都係咁, 無辦法解決

但換左港行 n7, 又無晒問題, whatsapp 語音通話好流暢, 無窒

到底衰乜 ?

提你係時侯換機

提你係時侯換機
cd-romhk 發表於 2019-4-13 14:55

舊機 mi2s 從來都係咁, 以當年既配置, 唔算底

舊機 mi2s 國行, 由 miui 4.x 開始已刷港 rom / 國際 rom ( 地區香港 ), 一直都不能用 whatsapp 語音通話,  ...
Lara-Croft 發表於 13/4/2019 02:39 PM

每次刷 ROM 有無雙清

每次刷 ROM 有無雙清
孤兒仔 發表於 2019-4-13 15:26

乜鬼都清晒啦, fastboot 刷添啦

所以唔知咩原因, 同國行轉國際 rom 關唔關事, 差左 d 咩 ?

以前果代機連申請解鎖都唔需要的

乜鬼都清晒啦, fastboot 刷添啦

所以唔知咩原因, 同國行轉國際 rom 關唔關事, 差左 d 咩 ? ...
Lara-Croft 發表於 13/4/2019 03:29 PM

唔知道你刷邊個 ROM,正常無問題,最少我自己無事

唔知道你刷邊個 ROM,正常無問題,最少我自己無事
孤兒仔 發表於 2019-4-13 15:49

咁舊款既機, 都刷過唔少版本既 miui 囉, 一直都有喱個問題, 雖然用唔用無咩所謂, 不過我想知原因

應該係同whatsapp 通話 delay 令到覺得窒有關

咁舊款既機, 都刷過唔少版本既 miui 囉, 一直都有喱個問題, 雖然用唔用無咩所謂, 不過我想知原因

應該係 ...
Lara-Croft 發表於 2019-4-13 04:27 PM

刷第三方ROM吧, 你如果用緊國行ROM, MIUI非常正常, 因為WhatsApp有監控的.

都話要google,要whatsapp,facebook就用港版

人地根本就係要封鎖你,問都多餘

就算係港版

十年後都會整到你用非大陸軟件有問題

信不信由你

呢位CHING咁長情, 一部機用10年