想請教一下買MATE20X意見

本來等出小米MAX4, 但現在唔洗等了, 紅米會唔會接手還是個謎......
所以目標只有返去上年的榮耀NOTE 10 / MATE20X了......
見MATE20X 國行個價4K唔洗有啲心動

想請問一下其實國行好還是港行較好?
我唔係申手黨, 都有搵過啲舊貼, 但好多都係大半年前怕過時,
所以想問下現在有用過的CHING意見

其實我想國行多啲, 因為更新更快, 但又怕對GOOGLE SUPPORT唔夠好
其實國行在香港真係好唔方便嗎?
現在國行對GOOGLE程式是不是可以完全SUPPORT? (之前話GOOGLE MAP好似有啲工能用唔到, PAY只可以用MASTER)
國行可唔可以用廣東話/英文語音輸入?
有冇啲地方要留意?
有冇啲網頁可以搵到詳細國/港行對比?

其實還是用$2400買NOTE 10用著先, 過一兩年先再算
謝謝各位CHING的幫助先

mate30都就出,大改款上5G,真係急就9T頂住先,而加買一定要真全屏

via HKEPC Reader for Android

mate30都就出,大改款上5G,真係急就9T頂住先,而加買一定要真全屏

via HKEPC Reader for Android ...
calvinleeabc 發表於 2019-6-26 01:15

我都係諗緊要平平地 9T 定比多千零蚊要 mate20x, 大 Mon lecia 騎呢980 算旗艦級係值,9T全屏真係好正但有點厚。

via HKEPC Reader for Android ...
calvinleeabc 發表於 2019-6-26 01:15

我都有留意9T / K20 PRO
其實因小弟天生眼力差, 好早老花了.......所以想搵真大屏手機, 隻眼冇咁累..
以家好多所謂大的都係寬度 75mm 再無限加長..........
冇乜好似MATE 20X / NOTE 10 / MAX 3.... 寬度 85mm了.......

mate 20x 國行都有內置google, Google map我喺澳門用冇問題, 國行同國際版唯一嘅分別就係gmail同whatsapp會delay

直接上 mate 20x

A80 都唔夠大??
EVIS 發表於 2019-6-26 03:35

A80- 尺寸:165.2 x 76.5 x 9.3mm
k20pro - 156.7mm x 74.3mm x 8.8
mate20x - 174.6 x 85.4 x 8.15

a80其實個寬應同 k20差唔多, 我想要寛啲係想啲字顯示大啲XD

用開mediapadx2 , 好難返轉頭用長機

mate 20x 國行都有內置google, Google map我喺澳門用冇問題, 國行同國際版唯一嘅分別就係gmail同whatsapp ...
mn1457 發表於 2019-6-26 06:36

謝謝分享
以ching感覺,大約delay幾耐呀?

A80- 尺寸:165.2 x 76.5 x 9.3mm
k20pro - 156.7mm x 74.3mm x 8.8
mate20x - 174.6 x 85.4 x 8.15

a80 ...
bishop168 發表於 2019-6-26 07:55

顯示大細同個mon大細有關係咩❓