[轉載]Sony 將推全球首部 5K 屏幕手機 Xperia 1R

出部3,840 x 1,644, 又出部5,040 x 2,160, 唔爭在出埋部3,840 x 2,160 16:9 IPS既855機啦
btw, 樓主個名襯晒sony手機

5K 咁少? 用顯微鏡睇到瑕疵喎! 起碼出500K 先夠細緻

via HKEPC Reader for Android

客路只有班"聞相''死忠友了!

客路只有班"聞相''死忠友了!
sunyan12 發表於 2019-7-19 06:52

欸我電腦隻mon先1k,部手機有5k比我聞

唔配埋Sony 135無反唔掂

邊度黎咁高清既圖比我聞

不過咁,唔知Sony手機相機兩者有無強勁既連線功能

N年前Fuji好早就有wifi連Android/iOS,但當時介面過於困難,仍選用eye-fi(wifi SD卡)大有人在

後尾我買Canon 6D,只要wifi link通左,功能非常理想,過相Liveview,但連接都係需要D時間,有時都find唔到部機

Sony手機+相機 如果有獨特app極速連線的話真係幾好

最近成日話"影相拍片"第一時間就係"社交網站"

相機上網真係好重要架

石破天驚 震撼宇宙  ?? 4K插植插夠5K ??  

欸我電腦隻mon先1k,部手機有5k比我聞

唔配埋Sony 135無反唔掂

邊度黎咁高清既圖比我聞

不過咁 ...
Rosa 發表於 2019-7-19 09:10

如果用開EVF可以試佢部A7RIV, 6千萬級像素
不過到時可能連電腦+mon都要升幾級…… 而且信仰係要不斷充值的

另外wifi SD卡好似變咗中古嘢咁樣    我都有張東芝嘅唔知放咗嚮邊…

※唔排除有人鍾意用返sony手機睇6千萬照片

佢出部12" chromeos pad 會唔會好D...

不過咁,唔知Sony手機相機兩者有無強勁既連線功能
Rosa 發表於 2019-7-19 09:10

wifi 唔夠快
要用反方向 type C to HDMI

wifi 唔夠快
要用反方向 type C to HDMI
usei 發表於 2019-7-19 10:56

相機同手機整碌USB 3.1 type-c對type-c直接連線....

到時兩條友一齊影相,一個相機一個手機

渣手機果個即時後製同發佈,得閒仲可以幫手做埋相機setting...