係咪唔係全部手機都可以用 android pay

我用小米 pocophone f1 , 試過係用唔到  android pay , 咁要支援咩功能既手機先可以用 ?

我用小米 pocophone f1 , 試過係用唔到  android pay , 咁要支援咩功能既手機先可以用 ? ...
peterchu1 發表於 2019-7-28 23:28

Android Pay收咗皮好耐了.....

回復 1 #peterchu1

1. 電話要有NFC功能
2. 錢包要選HCE
3. 要裝左Google Pay (而家唔叫Android Pay) 及加最少1張信用卡入去
4. 拍卡拍啱NFC個位就可俾到錢

我用小米 pocophone f1 , 試過係用唔到  android pay , 咁要支援咩功能既手機先可以用 ? ...
peterchu1 發表於 2019-7-28 23:28

Pocophone無NFC

via HKEPC Reader for Android

回復 peterchu1

1. 電話要有NFC功能
2. 錢包要選HCE
3. 要裝左Google Pay (而家唔叫Android Pay) 及加最少 ...
antonyhk 發表於 2019-7-29 00:36

仲有個google play 要certified by google

Pocophone無NFC

via HKEPC Reader for Android
Afterdark 發表於 2019-7-29 07:35

無NFC都可以用
GoogIe pay

IPHONE 唔得, 大陸機係大陸5得

感應式支付 要有 NFC 才可以. 而且需要GOOGLE認證.
Apps 內的支付 就咁裝 Gpay 就得.
不過算係廢左武功.

無NFC都可以用
GoogIe pay
tse111 發表於 2019-7-29 12:35

想確定下 ,  其實係咪一定要有 nfc 功能 ?

想確定下 ,  其實係咪一定要有 nfc 功能 ?
peterchu1 發表於 2019-7-29 16:36

係,冇就冇得用,大陸機冇 nfc 就冇得用