[操作疑難] 請教: 大陸版Samsung A40s 點轉港rom

因為大陸版有多D色選.  請問點轉港ROM, 有無網址可以俾我參考下?
謝謝.

長期在大陸,又唔打機,裝乜鬼港rom.

咁你最後買咗A40s行定水 ?
caihk 發表於 2019-8-13 11:24

最後...無買. 原因係用家而家話想要機面 白色 的機...明明已經睇過真機, 而家又改變主意, 我棟咗喺度, 只有舊機合要求. 無啦, 等佢回鄉返來後再決定, 講唔定又改變主意呢.

三星新出呢個A系列之中, 最多人彈就係A40s, 不過睇睇下反而覺得呢部好岩我, 雖然冇NFC (我用發達通卡仲方 ...
caihk 發表於 2019-8-13 11:23

3卡, 大電, 價錢, 3.5mm, 正係看中佢的原因.

回覆 38# caihk

未試過三星機刷機, 原本打算買大陸水番來自己搞. 聽上面師兄教路, 好似唔太難. 我都係鐘意自己刷安心D.

水機不如a60青春版 a50 a30 算

via HKEPC Reader for Android

謝謝. 呢個重要.
而家十五十六, 少少趕用, 但係家人唔鍾意黑色.  三星香港問過, 淨係叫我留意官網. 大陸 ...
sparrow 發表於 2019-8-5 16:22

咁你最後買咗A40s行定水 ?

咁又係. 不過部機係俾長輩用, 佢地只係用來微信多, 無咩payment的要求, 都OK.
分分鐘用番大陸rom都得, 只 ...
sparrow 發表於 2019-8-5 16:09

三星新出呢個A系列之中, 最多人彈就係A40s, 不過睇睇下反而覺得呢部好岩我, 雖然冇NFC (我用發達通卡仲方便),  有3鏡頭, 有3.5mm, 大電, 價錢中間, 貴A20少少有三鏡. 只可惜港行得黑色, 自己比較中意藍色 (水)

八卦啲問下點解唔揀A20, 而揀A40s ?

我自己有諗過買邊部, 而令我想揀A40s多啲既原因係有三鏡頭, 雖然A20 ...
caihk 發表於 2019-8-6 14:17

未買過水貨, 唔知邊度買可以幫忙刷港rom ? 係埋開咗盒即場刷, 定係通常刷定先賣 ? 如果係刷定先有冇可能會用一手價錢買咗部二手機 .... ? 最衰A40s港行冇藍色

A20得3G RAM,唔夠,NFC對長輩無用。
相機不用考慮。要4+64GB+SD緊要得多,佢地D微信係咁食位,影下相, ...
sparrow 發表於 2019-8-6 21:48

A40s冇NFC, 咁買行同水既分別其實唔大, 係街睇過A40s有灰黑(行), 藍色(水), 覺得隻藍色幾靚, 不過好似話港行唔會有藍色.... 如果買A40s水, 除咗保養既問題, 係唔係都係國際版(港rom), 同埋可以OTA更新 ?