韓版LG V50 LTE問題

本人昨日買了部韓國SKT電訊版的 LG V50,但發覺部機如 [ 使用5G優先 ] 或 [ LTE首選模式 ] 都會出現打出電話後就不能再打出或接電話,要重新搜尋台才可,但再打出電話或接電過都會再出現這問題.

我見到部機會有LTE跌落去3G先會打電話或接聽電話.但之後就上不會LTE落在3G,就會打唔到電話,但過了一段時間又回上會LTE,這時就有時可以但也有時唔得,在這個環境上是可用LTE或3G上網全是正常,只是打唔到電話或接聽.

最後我試過CSL、3和中移動卡,中移動只可用2G全正常,CSL和3如何做都是一樣.

到最後我只用 [ 僅限3G ] CSL都唔得,打得幾次接得幾次,一樣唔得. 但3台就沒問題,可全正常用到.

我想問問各位朋友們 是否韓國機是否有這樣題?(我上網看過韓版S10 5G機有上了5G落不回LTE 的問題),是否有朋友和我樣用LG V50有同樣問題,還是我部機有問題.(我現在只是沒有試數碼通,會否用這個台會無問題).

謝謝各位幫忙解答   Thx (^.^)

本人昨日買了部韓國SKT電訊版的 LG V50,但發覺部機如 [ 使用5G優先 ] 或 [ LTE首選模式 ] 都會出現打出電話 ...
CrabZgok 發表於 2019-8-8 10:18

試過打出打入,試過無問題,我部都係skt版,揀咗lte模式。

卡係 clubsim。

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# atinpink

你用 LTE模式打出電話應該會落到3G,接通後收線,再用另一部至電V50,你看看會否接不到,.

回覆  atinpink

你用 LTE模式打出電話應該會落到3G,接通後收線,再用另一部至電V50,你看看會否接不到,. ...
CrabZgok 發表於 2019-8-8 20:22

試過無事, 會落3g正常因電訊商無支援呢部手機hd voice

回覆 4# atinpink
這樣就是部機有問題.我是落了3G後即再至電就唔通,要等一會(大約20-30秒)才可能會回復正常.我今日試過旺角唔Lock至3G就不能打電話

這樣就是部機有問題.我是落了3G後即再至電就唔通,要等一會(大約20-30秒)才可能會回復正常. ...
CrabZgok 發表於 2019-8-8 22:22

可能 或 更新 最新版本未?

回覆 6# atinpink

我部機 軟件版本 [ V500N11e ]

我部機 軟件版本 [ V500N11e ]
CrabZgok 發表於 2019-8-9 14:04

我部都係呢個版本。

回覆 8# atinpink

請問你有無其它設定過,我只是在 [ 流動網絡 ] 和 [ T 漫遊 ] 內做設定.是否還會有些地上是可設定流動網路?

請問你有無其它設定過,我只是在 [ 流動網絡 ] 和 [ T 漫遊 ] 內做設定.是否還會有些地上 ...
CrabZgok 發表於 2019-8-9 15:09

無, 淨係揀lte 首選 & 開 hd voice  (呢個好似本身預設?)