[測試] ASUS ROG2 上台機已到貨( 瑕疵品分享)

ASUS ROG 2 12+512

9月4號訂機(第一批最後一日落訂)
今日9月6日取貨

已經幾十萬個開箱,估計大家都睇到厭了
所以我都唔開了

早上已收到sale電話 話到左貨可以隨時去攞
噉梗係好開心啦

不過都要等放工先去到攞
之前已經做足曬功課點樣去驗機收貨,
心情常算輕鬆,只係心臟跳快了少少噉

見到店員小心翼翼地將外包裝拆開,
小心翼翼地打開內盒,店員逐一介紹內裏附送的配件
有一個30W火牛,充電線,手機殼和散熱風扇
基本和官方介紹嘅配套一模一樣

店員說還有一塊由華碩原厰送贈的保護貼,
還會 送贈幫貼服務,不過我話我鍾意裸機唔使貼啦……

好了店員著完部機,set好哂日期,
店員話:先生 部機可以試架喇,你睇睇有乜問題啦

終於到咗接手嘅時刻了 心臟突然跳快了兩下,差啲唔記得點樣驗機添

我接左手第一時間將個芒調到最光,然後找一個全白的頁面( 例如開個網頁)

我呢個動作係想睇下有冇死點之類……這時候個心已經有d灰了
我即刻show比店員睇,有死點喎,亦同時間說可唔可以換第二部呀
店員話:係喎……可以換,不過我哋鋪頭只係訂咗呢件,
要等第二批先有了,跟住話第二批廿幾號先有……

我心諗咁大間鋪頭訂机只有我一個??
其實我攞機嘅時候見到冇人排隊已經覺得有D鬼……
不過易考累到因為正式鋪頭正在裝修未正式開業,只有外邊臨時櫃檯……

為咗安慰自己,其實嗰粒點係……我都唔知要搵乜嘢安慰自己好了

我只係等不及待,再將她取回我的手中,檢查外觀

竟然比我發現第二個瑕疵

這個位置估計是個模具問題,要在反光狀態下好仔細先睇到
( 再一次安慰自己……)

一個圓形的凹痕(直勁約1-5mm),但摸上去不會覺得有凹感

其後試埋其他功能,例如通話,wifi,上網……這時候大概試了30分鐘,
我已經覺得店員唔耐煩地説道:先生部機O唔OK咁……

我繼續單撈 屏幕測試apps,
確實死點真的存在

收貨走人忘記它的存在吧

快啲返屋企暢玩一番……
快啲返屋企爽玩一番……
不停地同自己洗腦中
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁吾好彩backlist佢

咁多問題都唔換

咁多問題都唔換
獨行俠 發表於 2019-9-6 21:22

其實個點呢打遊戲嗰陣真係完全睇唔到,
當你爽打嘅時候更加已經忘記咗有粒點係度
好彩我唔係完美主義者

至於第二個問題諗深一層我呢部有應該其他收到機嘅人都會有哩個問題

個問題係睇得出黎,係由模具擠出外殼時造成的印痕黎,我保證呢個問題換十部十部都有

話說淨係見到呢個測試已經爽死

佢唔單止有個電競模式
一按個掣就將你部機扯到盡

仲有個給進階玩家嘅《核心解放模式》
可以將CPU,GPU,IO...等參數作出更細微的調整,
將預設效能提昇至極致

我之前都喺某網絡商平買左部堅果pro,都喺個home鍵左邊有個瑕疵凹咗,最慘係現場試機唔多覺有,返屋企仔細睇先見到,當堂跌晒watt…

via HKEPC Reader for Android

乜原來ASUS QC 咁差

乜原來ASUS QC 咁差
200801 發表於 2019-9-8 07:12

所以我喜歡小米的黑鯊

話說淨係見到呢個測試已經爽死
psfish 發表於 2019-9-7 19:40

唔知該話師兄好彩定唔好彩估唔到行貨反而會有呢D QC 問題
anyway enjoy, 可以試埋XMODE 跑ANTUTU, 你應該重大驚喜