[操作疑難] Band 7 問題

國內手機常因没有B7,而令本地買家卻步!
請問有没有簡單方法,在原有有B7頻譜的手機,暫時關閉該頻譜,讓使用者實際體驗測試情况?謝

via HKEPC Reader for Android

如果CSL 係主卡。 部機最好有B7 因為CSL 既B7係咁多個台之中頻寬最闊。 即係B7 CSL 最強。   人仔同數記就B ...
getronics 發表於 2019-10-23 13:24

正解

用開csl 同埋人仔台
CSL 用番港機,齊晒腳
人仔台用大陸全網通手機、少咗B7

但人仔台,有tdd LTE 2300
所以覆蓋接收都無乜問題

B7,始終有好過冇

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

意思係新機開始縮水,除左呢兩個系列,以前一向全通

旗艦機通常有全網通
thomaslau 發表於 2019-10-24 18:00

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

好似india 同china 都唔係用band 7 2600MHz.  加埋都有26-7億人唔駛用band 7,加埋差不多世界4成人口。 ...
hyperbola 發表於 2019-10-23 17:19

仲有美國印尼 ..全球人口最多果幾個國家齊晒
加埋其他應該超過1半

getronics 發表於 2019-10-24 15:07

旗艦機通常有全網通

大陸米計。 CC 同紅N8 系都無B7

小米通常全網通,我部8se水都有B7
thomaslau 發表於 2019-10-24 11:10

Band 7係香港FDD頻譜中最大塊嘅連續頻譜,多達三組20MHz x2
之後就係Band 1 三組15MHz x2
但全香港只有數碼通先可以做到Band 1連續15MHz x2都做LTE

如果無咗最大容量嘅Band 7,你基本上可以同快扯唔上關係。
唔會完全收唔到嘅,不過慢啲咯。

小米通常全網通,我部8se水都有B7

大陸聯通咪用緊 b7 囉
Miipp 發表於 2019-10-23 20:35

你張圖顯示大陸無用b7喎

其實無乜好討論, 半個多地球用到 b7, 唔明點解有人會去揀無 b7 的手枝, 他日旅行工幹時又來煩一劑?

p.s ...
Miipp 發表於 2019-10-23 15:44

世界地圖係唔啱比例的,張圖看不出半個多地球用到b7。