手機求推介

老豆用緊小米5S plus,部機都已經開始有問題,
想換過部手機,個mon最好就大mon,因為佢有d老花,
平時都係用下gps,睇youtube,同上網睇新聞既者,
budget $3,000-5,000左右, thanks~!

平時都係用下gps,睇youtube,同上網睇新聞.
買6.5 吋以上, 千零元得了.(或有咁大買咁大), 佢地眼水唔好, mon太小看不清楚
resolution 可以不理, 720 P 就得, 佢地係分不到, qHD, HD, QHD 的
老人家用最緊要冇鑊氣, 唔好無端端彈d野出黎, 自動kill apps等等.
個 OS 係原生就最好, 客制果d (vivo, 大米....)好多古怪野, 煩到爆.
同埋個電池一定要大,

平時都係用下gps,睇youtube,同上網睇新聞.
買6.5 吋以上, 千零元得了.(或有咁大買咁大), 佢地眼水唔好, mon ...
FT907 發表於 2020-6-3 16:03

咁可以揀咩牌子/咩型號? 要去返三叔果D呀??

咁可以揀咩牌子/咩型號? 要去返三叔果D呀??
momochan 發表於 2020-6-3 16:19

Nokia 5.3
雖然 Nokia 5.3 定價僅 $1598,但在功能規格方面說得上是應有盡有,除了四鏡頭以及 4000mAh 大電池之外,更有齊三卡槽、NFC、FM 收音機、3.5mm 耳機插口等功能設計。

此外,Nokia 5.3 內置的 Snapdragon 665 配上原生 Android 系統,實測時操作反應以至遊戲都有不錯表現,但較可惜的是僅配置 720P 顯示,對於重視顯示畫質的用家來講,是較明顯的缺點。
    https://www.ringhk.com/report/%E ... 1%E5%AF%A6%E6%B8%AC

我曾經就係聽左有D版友講話原生幾好幾好
後來發現原全唔係個回事
原生根本就唔人性化要咩冇咩
有咩野用起上黎全部都要自己另外下載
你老豆用開小米5S 你問下佢有冇咩古怪野
冇咩問題基本上可以用返小米
你比3~5千預算反而殺我一個措手不及(3~5千買老人機等於無限預算
基本上宜家是但買部新款紅米都屌打部5S
就算唔買國產小米買2千蚊樓下既三星A40S 夠老人用有凸

Nokia 5.3
雖然 Nokia 5.3 定價僅 $1598,但在功能規格方面說得上是應有盡有,除了四鏡頭以及 4000mAh 大 ...
FT907 發表於 2020-6-3 17:01

睇落都幾吸引

後來發現原全唔係個回事
有咩野用起 ...
leungzboy 發表於 2020-6-3 17:03

有時會HAND囉,如果平時用問題都不大, 3-5K我都係預既者,因為初初買呢部小米好似都差唔多要3K,所以先預呢個BUDGET,如果平平地解決到梗係好啦,
如果真係買小米同紅米,有冇話邊隻款個性價比會比較好?

後來發現原全唔係個回事
有咩野用起 ...
leungzboy 發表於 2020-6-3 17:03

A40S,   6.4 吋
mon 太細, (以6.5 吋為界線), 當然, 接受到  6.4 吋就得

老人用, 要乜野人性化?  用來用去都係果幾個app吧!
況且樓主都指出佢個老人只作簡單用途.
老人用機最忌多野set, 越簡單越好

老豆用緊小米5S plus,部機都已經開始有問題,
想換過部手機,個mon最好就大mon,因為佢有d老花,
平時都係用下g ...
momochan 發表於 2020-6-3 01:22 PM
佢用開小米,基本上手冇問題。
一般就紅米note9 pro , 三星a71就可以,

via HKEPC Reader for Android

A40S,   6.4 吋
mon 太細, (以6.5 吋為界線), 當然, 接受到  6.4 吋就得

老人用, 要乜野人性化?   ...
FT907 發表於 2020-6-3 17:22

6.4就太細 6.5就岩岩好 我無言