我覺得手機嘅屏幕真係好緊要。cpu反而係次要。

剛剛到手 note10lite,估計佢嘅屏幕係京東方。

小米六好似係用臺灣/日本屏,aoc?

對比note10lite殘影比較多。幀率低

解像度比小米六低

曲屏嘅側邊唔係幾好用。

有少少後悔。換mix2s好D,起碼屏幕更新率快,lcd mon

amoled啲色水始終唔係幾自然。無lcd咁柔和。

手機處理器我要求唔係太高。

但係屏幕真係好緊要。影響日常使用。

LCD mon嘅真實自然。高幀率係amoled mon比唔到

想問點解唔選買紅米note 9 pro.. 是ips mon...
一定無note 10 lite靚,,, 唔怕燒印mon?

剛剛到手 note10lite,估計佢嘅屏幕係京東方。

小米六好似係用臺灣/日本屏,aoc?

對比note10lite殘影比較 ...
掃馬想機 發表於 2020-6-10 10:35

我啱啱同你相反。
我會著重處理器,對屏幕反而無乜要求。
正常顯示到就得。

價錢緊要d...

amoled 都有好多種三星最頂級其次LG,日係
我用三星機日日長時間用無燒印問題速率無你所講慢
平價機如大陸果啲所謂Amoled 屏都唔係來自三星
預防燒印最好唔好較太光設定較省電同唔用時會自動調暗難有印

amoled 都有好多種三星最頂級其次LG,日係
我用三星機日日長時間用無燒印問題速率無你所講慢
平價機如大陸果 ...
eric196511 發表於 2020-6-10 11:18

你部是Samsung Super Amoled Plus, 還是Super Amoled? 好似都有分別,,,
A71 同 A51 已經兩隻唔同mon..

高幀率係amoled mon比唔到
掃馬想機 發表於 2020-6-10 10:37 AM

sharp zero2行緊120hz + 黑卡=240
https://www.gsmarena.com/sharp_aquos_zero_2-10259.php

LCD mon嘅真實自然。高幀率係amoled mon比唔到
掃馬想機 發表於 2020-6-10 10:37

係,好後悔買左AMOLED機,仲要国産amoled

都係LCD技術成熟同睇得舒服

想問點解唔選買紅米note 9 pro.. 是ips mon...
一定無note 10 lite靚,,, 唔怕燒印mon?
atomz 發表於 2020-6-10 10:45

紅米因為太平。啲部件好容易壞。

之前幾部usb壞