[開箱] *** M31 大電6000mah 抵玩之選 [開箱]

Spec基本上係A51既大電版, 有ufs2.1,勁少少?
https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_m31-10079.php

前言:(可以唔睇,直飛圖片下面係正題)
話說我幫上年幫老爸部htc m10換完電,今年到個mon有啲神

諗住做孝子,睇中左牙石zf6, moto One Fusion+同呢部M31
原本想買Zf6,不過見好多 ching話有啲小問題,為免孝子變不孝,所以放棄

之後不停搵料買水機,印度買M31最平,不過要搵大陸轉運,又貴又信唔過...
得Amazon信得過,不過直送成$22xx ,不如a51好過,起碼行貨,轉運就平百幾,不過冇得退貨更加唔放心

最後比我搵到間平既水貨鋪 (et_pia global),s10 lite $28xx 講真都幾心動,不過老爸好醒目識check價,昆唔到佢話係千幾蚊買既...費事比佢話我大駛  同埋電量始終唔算太勁,唯有放棄s10 lite 買M31

MOTO 出左部 Motorola One Fusion+都好抵玩, 又有s730g真全屏, 不過未有貨, 所以唔等了
https://www.gsmarena.com/motorola_one_fusion+-10290.php

$18xx  6+128gb  店員話係印度版,盒面有印度文,但係開盒一望就係三腳牛, CHECK埋CONFIRM有NFC,好明顯係英版,有賺   ($16xx 6+64gb 就應該係印度版,serial number都唔同)
(updated: 原來係阿聯酋版 )

冇保,有個角落比你坐低慢慢試,試夠本先走人~

最大吸引力當然係6000電,同埋三卡糟
遲啲影多幾幅相同埋post多幾日電量圖比大家望下~
10個小TIPS, 用慣***既應該唔駛睇~
https://www.mobigyaan.com/top-10 ... and-hidden-features

via HKEPC Reader for Android
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SOT五個鐘(wifi較多)用左三十幾%電  
唔打機兩日一叉無難度
用多幾日再report

↓原生app, 最大缺點係主鏡set左6400萬像就唔可以直接轉超廣角, 好弱智... 希望快啲update

↓gcam 唔多掂...  可能我未搵到岩用既version

1600萬像 低光sample

六四00萬像 低光sample

感覺上六四00萬像比較多細節, 光位冇咁爆, 正常既中午戶外更加唔駛諗, 一定係高像素玩晒~
結論係 - 基本上可以無視1600萬, 直接用六四00萬已經得

講返部機既特點:
膠背 - 唯一缺點係cheap,同散熱, 但唔打機就冇咩問題, 反而冇咁易跌爛,同埋會輕啲, 唔係6000mah,6.4吋mon  點做到191g

後面指紋 -  ***屏下指紋好似話唔多掂, 所以背面未必係壞事

disable快叉 - 新功能?未用過***所以唔知   反正咁大電都係叉過夜, 慢叉仲好~

有咩發現到就會再報告~

update電量:
第四至六日, 粒電應該已完全進入狀態~
DAY4, 6.5HR  SOT, 用3X%電 , 去到DAY6 , 8.5HR SOT 用左5X%電, 即係部機大約有15HR SOT,都幾誇, 亦都證明我冇買錯~
睇黎老爸非常享受大MON+大電 愈用愈耐~
不過要提下佢唔好太沉迷

點解有啲 icon 會正方型?

應該跟返三星大圓角㗎喎

回覆 3# imax
艾東撈, 原生ICON冇改過野

BTW, DESKTOP BROWSER好似睇唔到啲圖

正機一部   好想快D有測試

回覆 1# jacktsui
留名
BTW, 早前同店入手S10 Lite(未知是否貼牌機), 當時特價27XX. 第一次用***, 暫時感覺良好

唔介意貴小小買三星機會好用啲同無咁易有問題
我都Like三星多啲
1800蚊有S670差唔多級數

回覆 7# eric196511

Exynos 9611  , 性能 大約係 S665同S670 之間 ~

Spec基本上係A51既大電版, 有ufs2.1,勁少少?

前言:(可以唔睇,直飛圖片下面係正題)  
話說 ...
jacktsui 發表於 2020-7-6 00:01

有15w充又ok喎

via HKEPC Reader for Android

我都想買呢部俾老媽子做孝子機(佢主要上網,FB,whatsapp,wechat),貪佢6000mah大電,3卡又有nfc