選擇困難 poco x3 定pixel 4a 好?

如何選擇,各有各好

via HKEPC Reader for Android

如何選擇,各有各好

deltax 發表於 2020-9-13 10:04

如果鐘意影相既話就應該揀4A, 雖然4A貴1千但係影相方面X3同4A係有距離, 如果冇乜特別要求, 就揀X3,因為香港行貨有1年保養, 而且$1700呢個價錢, 咁既spec係市場上搵得到既機唔多 ...

有gcam仲好過4a, 因為仲有ultrawide

有gcam仲好過4a, 因為仲有ultrawide
normalyan 發表於 2020-9-13 10:17

如果gcam同x3夾(tune得好)既話, 就真係十分之抵玩, 以下條片有比較, x3同4a係影相方面, 除咗人像, 景深同夜拍之外, 其實唔係差好遠

https://www.youtube.com/watch?v=QF2zLrWvrTI

無知一問,裝 gcam 係咪一定要root 機?

martinng28 發表於 2020-9-13 10:49

no...

單鏡秒殺四鏡, 咩一億, 六千萬, 係谷哥眼中, 只不過係一千二百零萬

no...
normalyan 發表於 2020-9-13 10:59

咁就買X3啦。

martinng28 發表於 2020-9-13 10:49

gcam for poco x3 已經有, 下載個 apk 落手機(不明來源)安裝就得啦, 至於tune得好唔好就唔知道啦, 不過部機到手我都會裝

https://www.cyanogenmods.org/google-camera-poco-x3-nfc/

單鏡秒殺四鏡, 咩一億, 六千萬, 係谷哥眼中, 只不過係一千二百零萬
竹皮 發表於 2020-9-13 11:16

所以點解啲人裝gcam就係想借助佢個算法去提升本新部機既拍攝能力, 不過始終都係第三方開發, 未必部部機都tune得靚, mtk既手機會較難甚至搵唔到啱用既gcam