請教Google三寶的版本

屋企人幾年前係國內買左部山寨機 (機身上搵唔到牌子)想裝Google Apps。
網上爬文要裝「Google三件套」,試過不同的一鍵app都唔成功,估計係個Rom被修改過。山寨機虛標記憶體、儲存空間、Android版本等 (手機顥示數值好大,但用檢測app就知假。只好分開裝「Google三件套」但可能選錯版本,一直都唔成功 (試過20次以上)。

安卓手机安装google三件套
https://www.arloor.com/posts/oth ... -framework-install/

Google Play 服务已停止运行?这是解决方案
https://sspai.com/post/30526

請教我該裝Google三寶哪個版本? (附上手機資料)
謝謝。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

这牌子 coolplad 用過了,有些型号不能装google的,因没有google 認証,平平地買過部红米好過。

小米最平低至799 殺晒山寨機
竟然仲有人買山寨機

via HKEPC Reader for Android

小米最平低至799 殺晒山寨機
竟然仲有人買山寨機

msdoin1 發表於 2020-9-14 17:52

coolpad 山寨? 大陸叫酷派,佢做手機時小米都唔知係邊度,大廠來架,十幾年前,coolpad同k-touch先係大陸龍頭,華為就做基站,,oppo步步高dvd,mp3機,小米山寨

coolpad 山寨? 大陸叫酷派,佢做手機時小米都唔知係邊度,大廠來架,十幾年前,coolpad同k-touch先係大陸龍頭 ...
ec709394 發表於 2020-9-14 19:11

仲中華酷聯時代?你係古代人黎架?

既然部機已經係幾年前買,不如放棄佢算啦,夠晒簡單直接,唔使煩,呢啲規格就算裝到都好慢,無謂嘥時間同虐待自己啦

真是買過部红米好過,酷派當年是好,但己過氣了,正如NOKIA 一樣,現在红米手机己超越很多了,不過你可以再試下刷机装google,好明白刷机是一種樂趣。MTK 年代,红米我也经常刷机。不過現在很少了,因内地手机硬件,軟件都進步很多了。

https://boingboing.net/2017/10/1 ... le-play-st.html/amp

或者你可以試下跟1,2,3,4次序咁裝。

coolpad 山寨? 大陸叫酷派,佢做手機時小米都唔知係邊度,大廠來架,十幾年前,coolpad同k-touch先係大陸龍頭 ...
ec709394 發表於 2020-9-14 19:11

如果佢係真coolpad,或者你講嘅都仲講得通。
但好明顯呢部唔係coolpad啦。
樓主都話無牌子,參數全部報大。連個系統都要Android 5.1扮7.1。
會做呢啲嘢嘅,仲唔係山寨機所為。

回正題︰如果純為樂趣,可以再努力研究點樣裝;如果係唸住裝到俾人用,出去買過部紅米/Nokia入門機啦,無謂再嘥時間。

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

Mt6735 約2015產品,720跑份2萬尾。
是旦買部小米都好好多。