[操作疑難] whatsapp 轉電話號碼

請問如果我由號碼A轉去號碼B,

1)我是否仍要有號碼A之sim卡在手?Sim卡A 要收到sms ???

2)是否所有有我whatsapp 號碼A的朋友,  會可以睇返之前我用A號碼的內容?

3)我既號碼A係佢既whatsapp入面已自動變成號碼B ? 無論是Whatsapp group定係個 人 whatsapp message ?

1)不用

2) 可以

3) 樓下ching答咗

直接用whatsapp入面的轉number功能﹐所有人都會自己update去新number(不包括對方的phone book)。

任何人再send/receive 都唔會去左舊number。

回復 3 #peter_chan

咁如果我個A號碼比電信商回收左, 新用家再用A 號碼來reg whatsapp,咁

1)我A號碼既whatsapp 仲會唔會去左我個B號碼?

2)新機主A 號碼既whatsapp 會唔會去左我B號碼 ?

3)我朋友會在whatsapp見到我個號碼由A轉左做B ?( 唔包括電話簿)

via HKEPC Reader for Android

回復 peter_chan

咁如果我個A號碼比電信商回收左, 新用家再用A 號碼來reg whatsapp,咁

1)我A號碼既whatsa ...
rebmup 發表於 2020-9-26 00:01

當你由A轉去B,A已經變咗冇登記WhatsApp
所以
1. 2. 3.Reg唔到,會話此號碼冇WhatsApp

回復 peter_chan

1)我A號碼既whatsa ...
rebmup 發表於 2020-9-26 00:01

你用whatsapp 入面的轉number功能﹐轉左之後﹐原有number就會放番出來﹐供其他人申請做新whatsapp。

你使用中的戶口會由舊no. 變新number登記﹐所有通話紀錄繼續保留及使用。

你的朋友繼續用whatsapp 係唔需要理的﹐因為whatsapp內所有通訊都會去左新number。
只不過﹐因為佢地手機的phone book 內無你的新number﹐就會出唔到phone book自己設定的姓名﹐而會出你的新number。

你的朋友發現異樣﹐堅持send野去你舊no. ﹐會send唔到﹐因為無此number登記whatsapp (假設未有新用家登記使用你的舊number)。

舊number如果有新用家登記使用whatsapp﹐情況就不用我多講。

3.
一對一:
對方部手機,會出現兩個號碼紀錄。以前的通訊紀錄save在舊號碼內,新通訊紀錄會出現在新號碼內。

群組:
你以前的通訊紀錄,仍然會以舊號碼出現在群組其他成員的手機內。

而你新張貼在群組內的訊息,則會以新號碼顯示。

群組內出現一個新號碼的同時,舊號碼會被踢出群組。

請問如果我由號碼A轉去號碼B,

1)我是否仍要有號碼A之sim卡在手?Sim卡A 要收到sms ???

2)是否所有有我w ...
rebmup 發表於 2020-9-25 03:45 PM

搭單問:
如果a號碼之前開左兩步認證呢?

搭單問:
如果a號碼之前開左兩步認證呢?
TH30 發表於 2020-9-26 13:53

無關係,只要係用WhatsApp 內做轉number,舊number 就會reset (當然仲會幫你update 其他WhatsApp 用家的聯絡number啦)

就算你唔係用WhatsApp 內轉新number 功能,你手機apps 一段時間無connect WhatsApp server, 一樣會reset number 比新用家登記。

你幾多重認證都無用,因為WhatsApp 會reset account。