回復 393 #headuck

全世界(包括香港)打工仔正常做法

補充少少自己(冇programming底,只靠常理)睇法:睇返headuck大嘅blog,睇嚟114嗰部分係比較容易修正,qq嗰邊唔知係咪會牽連埋其他嘢(好似lihkg就有人發現除咗qq仲會resolve baidu同hao123),所以就優先處理咗最顯眼嘅114問題

其實Samsung真係需要認真處理呢個問題,始終香港嘅機同時都會平行進口去外國,有唔少外國人用

剛在三星 firmware 另一處找到,

private static final String[] SECONDARY_HTTP_URLS_CHINA = {"http://w ...
headuck 發表於 2020-10-17 19:58

希望Samsung只係因為呢堆嘢牽連好廣,要時間該段code清而首先只出114DNS fix,下一個update 一次過搞掂好佢

剛在三星 firmware 另一處找到,

private static final String[] SECONDARY_HTTP_URLS_CHINA = {"http://w ...
headuck 發表於 2020-10-17 19:58

試左ADB方法冇用,改SSID就睇落有效

回覆 414# headuck

入咗command之後冇出error
query qq情況依舊

看 samsung code, captive_portal_mode 如果 set 到 0 應該有用,可能要root?
settings get global capti ...
headuck 發表於 2020-10-18 00:10

已測試,reboot後情況依舊

其實點解要加哂qq.com呢類野落dns, 對三叔黎計, 有乜好處??有乜services係咁做會快左?? ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 17:10

我覺得係大陸Programmer習慣嚟

謝謝。

找到另一個或許較簡單可行的方法,在 wifi 連接,進階,代理伺服器,設為自動配置,輸入一個 PAC ...
headuck 發表於 2020-10-18 17:00

試左,真係冇再連qq果堆domain了,但咁做即係同時每次連wifi都要首先連一連github? 有冇方法可以將pac file放落電話再用localhost URL download?

接觸過大陸做打手既公司,佢地寫野係唔知點解會罐頭式擺哂入去.

不過三叔咁大間,又唔係大陸公司, 搞D咁既 ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 17:24

可能監督果個都係大陸人嚟

只係由qq+baidu改為github,不過如果 set up local webserver 是可以 local serve的,eg.

(正常browser ...
headuck 發表於 2020-10-18 17:36

電話開local webserver好似唔太安全,放上Google Drive set條direct link好似仲實際

你咁講, 我明哂.
即係成個軟件開發同編寫都係國內人同國內做, 由於牆內, 變左乜都要用入邊既大網去試. ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 18:12

聽過有人講,佢地會認為全世界既internet都一樣有牆,外國人都一樣要翻牆先上到大陸既網