我都係用Samsung A9,firmware 都係用6月份最新,check過行冇114問題,但有query  from qq. I tested  ...
學師仔 發表於 2020-10-21 12:48

Headuck#414提過外國有人4月時已經喺xda講發現S10 updrage上Android 10後有連 qq, hao123, baidu嘅問題

回復 536 #minazuki

咁有冇114DNS?

S20FE今日有新firmware,唔知有冇解決114DNS同qq連接問題

回復 557 #GSfans

睇build date會好啲,應該10月20或之後build date嘅firmware冇qq同114嘅機會高多啲

同問,  我原先的問題也漏了問該如何 check qq/baidu/taobao/hao123 連線問題

是否一定只能靠看 router  ...
adal_adaada6 發表於 2020-10-31 10:47

要check 有冇qq/baidu/taobao/hao123 連線,基本上只可以睇router DNS query log同tcp connection traffic log,但呢D一般家用router行factory firmware唔會有得睇,最起碼都要flash 3rd party firmware入SSH開DNS log同裝tcpdump之類既program mon住D traffic,由於呢個qq/baidu/taobao/hao123 連線問題係firmware層面既運作,除非你root左部機,否則你裝任何app都唔會睇到呢D流量

另外仲有一個比較直接既方法就係好似headuck大咁上網搵firmware image再decomplie翻D source code出黎睇下有冇呢次問題根源既source code,headuck大指出10月20號build date既港版Galaxy Note20 Ultra 5G firmware已經冇左相關coding,用家可以留意下電話呢幾日有冇update,而update後build date係唔係10月20號或之後

暫時已知只有呢一兩年既旗艦機最近有更新,例如S20, S10, S9, Note 20, Note 10呢幾個系列

作為用家,除左自求多福check下令自己安心之外,都應該要追問Samsung要佢地對呢件事作出正面回應,可惜成件事傳媒只用極少篇幅報導,可能唔想影響S20 FE既銷情啦?

回應完分分鐘比小粉紅攻擊
tn1 發表於 2020-10-31 15:38

所以三星選擇靜靜地當普通bugfix算數

想問, 唔root機的話, 見有d app話可以check traffic, 試完發現佢係安個VPN嚮手機然後佢個VPN log底traffi ...
virus17 發表於 2020-10-31 16:27

有機會可以發現一部分既traffic,但其實未fix前仲會有一部qq traffic係直接用hard code既114DNS繞過VPN直接由wifi interface出街,所以最徹底係由router cap traffic黎睇

嗯唔該. 我用華碩router, 如果裝merlin是否可以check到traffic log?
virus17 發表於 2020-10-31 16:54

可以,不過要識用SSH同tcpdump

雖然用 app check traffic 會睇唔到繞過 VPN 的 qq traffic, 但我真係唔識搞最徹底的router cap traffic  ...
adal_adaada6 發表於 2020-10-31 19:10

冇app可以睇到呢D traffic的,因為呢D程序全部都係OS直接出指令去連線,唔係由任何已安裝既app發起的

另外headuck大既link係呢度
https://blog.headuck.com/2020/10/23/三星新版-firmware-已解決將-hk-視為-ischineseiso-的問題/

可能有部分人同我一樣
因為怕***機愈update愈多問題所以無up到最新版
我note9 仲停留響舊版本 (2019年2月)
...
hkepcmobile 發表於 2020-11-1 23:03

2019年2月版本係冇114DNS,但同時因為version太舊,未必有人用緊而又識check,冇人確定到有冇qq果堆野

但新版就可以confirm冇晒114同qq