其實點解要加哂qq.com呢類野落dns, 對三叔黎計, 有乜好處??有乜services係咁做會快左?? ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 17:10

Test connectivity, 正常係 google 的 connectivitycheck.gstatic.com/generate_204,在連接WiFi時test一次,但可能牆內駁唔到,
三星本身已經 hardcode connectivity.samsung.com.cn/generate_204 代替,在連接WiFi或wifi roam後都會試,
但不知什麼原因,會視乎訊號強弱時或其他情況,持續測試 qq, baidu 等幾個站,可能擔心上面即使駁住 WiFi 都會隨時斷開亙聯網 ?

謝謝。

找到另一個或許較簡單可行的方法,在 wifi 連接,進階,代理伺服器,設為自動配置,輸入一個 PAC ...
headuck 發表於 2020-10-18 17:00

試左,真係冇再連qq果堆domain了,但咁做即係同時每次連wifi都要首先連一連github? 有冇方法可以將pac file放落電話再用localhost URL download?

我覺得係大陸Programmer習慣嚟
hkhk2018 發表於 2020-10-18 17:17

接觸過大陸做打手既公司,佢地寫野係唔知點解會罐頭式擺哂入去.

不過三叔咁大間,又唔係大陸公司, 搞D咁既野又唔自己搵人監督下, 真係怪.
同埋攝左入去有乜用? 到呢家都唔明.

接觸過大陸做打手既公司,佢地寫野係唔知點解會罐頭式擺哂入去.

不過三叔咁大間,又唔係大陸公司, 搞D咁既 ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 17:24

可能監督果個都係大陸人嚟

試左,真係冇再連qq果堆domain了,但咁做即係同時每次連wifi都要首先連一連github? 有冇方法可以將pac fi ...
hkhk2018 發表於 2020-10-18 17:24

只係由qq+baidu改為github,不過如果 set up local webserver 是可以 local serve的,eg. https://stackoverflow.com/questi ... n-sdcard-of-android

(正常browser都應該會cache的,不過不肯定。)

只係由qq+baidu改為github,不過如果 set up local webserver 是可以 local serve的,eg.

(正常browser ...
headuck 發表於 2020-10-18 17:36

電話開local webserver好似唔太安全,放上Google Drive set條direct link好似仲實際

不過三叔咁大間,又唔係大陸公司, 搞D咁既 ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 17:24

賣資料俾大陸

Test connectivity, 正常係 google 的 connectivitycheck.gstatic.com/generate_204,在連接WiFi時test一 ...
headuck 發表於 2020-10-18 17:24

你咁講, 我明哂.
即係成個軟件開發同編寫都係國內人同國內做, 由於牆內, 變左乜都要用入邊既大網去試.

賣資料俾大陸
EVANGELION 發表於 2020-10-18 18:02

又唔見寫條path連去lg

你咁講, 我明哂.
即係成個軟件開發同編寫都係國內人同國內做, 由於牆內, 變左乜都要用入邊既大網去試. ...
正宗球迷 發表於 2020-10-18 18:12

聽過有人講,佢地會認為全世界既internet都一樣有牆,外國人都一樣要翻牆先上到大陸既網