回覆  alen
你係用DHCP定係static ip的?
hkhk2018 發表於 2020-10-4 00:14

Static IP / DHCP 也試過,它也會自動加 114 ,我看 firewall log 它有時候也會連到這IP 去,暫時用 Firewall 擋住
(P.S 當你更改設定時,設IP 也會預設填上)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 21# dingwinslow209

有冇set埋private DNS?
set左private DNS應該都會自動ignore wifi profile既DNS1同DNS2...

回覆 20# hkhk2018

DHCP

回覆 21# dingwinslow209

因爲原來設置嘅原因,只要改咗設置,再入靜態都會變。

跟樓主試下, 兩部都無大陸apps

港行S10E

水貨S10LITE
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

跟樓主試下, 兩部都無大陸apps

港行S10E

水貨S10LITE
GSfans 發表於 2020-10-4 11:09

即係firmware問題啦,好可能香港firmware只係由大陸firmware加返GMS就算...

via HKEPC Reader for Android

個人認爲同Firmware無關。

回覆  dingwinslow209

因爲原來設置嘅原因,只要改咗設置,再入靜態都會變。 ...
alen 發表於 2020-10-4 09:38

不是設置問題,我意思是,就算我用 Static IP,這 DNS也會自動加上 (手動改了 DNS1,  DNS2 ,也會加上)

回覆  dingwinslow209

有冇set埋private DNS?
set左private DNS應該都會自動ignore wifi profile既DNS1同 ...
hkhk2018 發表於 2020-10-4 00:26

已經設定了,不過沒有東西可以看到是否已經應用了 

即係firmware問題啦,好可能香港firmware只係由大陸firmware加返GMS就算...

via HKEPC Reader for Andro ...
hkhk2018 發表於 2020-10-4 12:12

我個人覺得Firmware 問題機會很大,不是我一個人的問題,不過這設定會引致大量香港用戶上網記錄,送到這 DNS,因為這 DNS 是無法禁用