係靜態填咗真dns後係使用上無出現114,
佢應該係個備用方案嚟,
但其實佢咁樣已經令人不安,
其實國安只要定時咁封網封左你用開的DNS位置就會自動用左114,
就會自動咁送__,
而又因為如果短暫地封一陣,
你又唔會點發覺問題,
諗起都心寒。

係靜態填咗真dns後係使用上無出現114,
佢應該係個備用方案嚟,
但其實佢咁樣已經令人不安,
其實國安只要 ...
虎源太 發表於 2020-10-11 07:32

其實就算set咗真嘅靜態DNS1同2都會有114的,建議cap 5至10分鐘package睇下,特別係留意住114 port 53 嘅connection

有冇人mail 韓國果邊問下

via HKEPC Reader for Android

回復 166 #caeser

師兄可以教一下小弟嗎

我唔識呀,其實用vpn可唔可以幫倒手

回覆 178# GSfans

試下刪除預裝軟件,一個個刪除就可能試到

一班用家發現問題,竟然唔係由廠商主動搵源頭
要用家幫佢逐個逐個預載Rom APP去Uninstall/Disable試?
間廠會唔會離譜咗啲?

要用家幫佢逐個逐個預截Rom APP去Uninstall/Disable試?
間 ...
waishingme 發表於 2020-10-11 14:14

同Note柒一樣

要用家幫佢逐個逐個預載Rom APP去Uninstall/Disable試?
間 ...
waishingme 發表於 2020-10-11 14:14

佢D機又唔係平,仲要用家逐個試,正宗貼錢買難受

師兄我係router lan入面route都set咗,已經ping唔到114.114.114.114,但點睇上綱仲有無去114.114.114.114 ...
pocari168 發表於 2020-10-11 01:55

你試去wifi靜態那欄將dns1,2填上114是連不到互聯網即時跳去sim卡上網,現在我block曬阿里雲,百度,360dns