被大陸監控有咩所謂?唔係點會咁平?

被大陸監控有咩所謂?唔係點會咁平?
newshun 發表於 2020-11-1 09:49

你的講法就等於巴士上,地鐵上, 有閉路電視監控住, 有乜問題呢?
分別在於 地鐵同 巴士 都有出通告, 標示巴士,地鐵上有閉路電視監控
但 食屎 *** 並沒有 事先講明 食屎*** 會接大陸 sever 同埋每分鐘 ping QQ
如果 食屎 *** 推出手機時, 有呢句警告, 今天就唔會有呢個 post
亦因為 食屎*** 到今天,都冇就呢個 post 內容作任何回應, 所以呢個 post 先會繼續
由頭到尾, 都係因為 *** 食屎

要check 有冇qq/baidu/taobao/hao123 連線,基本上只可以睇router DNS query log同tcp connection traffi ...
hkhk2018 發表於 2020-10-31 14:22

經你教一教, 的起心肝flash咗個router去enable個SSH, 再嚮PC裝Putty connect去router行SSH mirror咗d route過黎, 裝埋wireshark就睇到邊d route由Samsung send出去.

果然真係有
www.qq.com
www.baidu.com
m.taobao.com
m.hao123.com
呢d都真係VPN capture唔到

最後將部Samsung由3月個software patch update去10月果個(build date 20/10/2020), 就真係再冇qq.com果堆DNS query.

可能有部分人同我一樣
因為怕***機愈update愈多問題所以無up到最新版
我note9 仲停留響舊版本 (2019年2月)
N9600ZCU1CSAB
我唔識check 有無DNS問題 + 有問題唔知點解決
咁我應該1定2好?
1. 主要係新手機新版本先中招,舊手機舊版本唔更新可能安全(僥倖心態未必中招)
2. 已中招,更新到最新版本就唔中招
唔該各位ching

可能有部分人同我一樣
...
hkepcmobile 發表於 2020-11-1 23:03

2019年2月版本係冇114DNS,但同時因為version太舊,未必有人用緊而又識check,冇人確定到有冇qq果堆野

但新版就可以confirm冇晒114同qq

可能有部分人同我一樣
...
hkepcmobile 發表於 2020-11-1 23:03

電腦/智能手機安全更新非常重要,有得更新必需update

其實除左三星 所有大陸機都會咁做

其實除左三星 所有大陸機都會咁做
newshun 發表於 2020-11-2 09:45

但應該只限大陸版ROM,國際版唔會咁做掛

港版同大陸同code, 大陸版有好多built-in 大陸app 114就一定的
港版跟足就是問題,又唔見台灣版有這個問題,這就是quality control 有問題
現在修好就好了,起碼有人fix, 其他细廠就有bugs也冇fix
所以買大品牌好dd

港版同大陸同code, 大陸版有好多built-in 大陸app 114就一定的
港版跟足就是問題,又唔見台灣版有這個問題 ...
leotonch 發表於 2020-11-2 10:13

其實海外版,香港版同大陸版都有相同問題的,佢段code既logic係首先check部機既CSC Code, 再check你收邊個country code既network,而且又夾硬將香港/澳門country code視為大陸,所以海外版首先冇114同qq,但只要連上港澳network之後就會被視作同大陸一樣,附送114DNS同埋用qq check connectivity