[測試] LG V20 散熱改裝

頂唔順部G5得32GB ROM,想繼續用可換電機,最後係網上BID左部平價V20 F800K,貪佢有得上Android 9,再拜託高手友情價幫忙改埋銅箔散熱再落貓頭鷹NT-H1散熱膏

佢係YOUTUBE分享左成個改裝過程,特此分享:

https://www.youtube.com/watch?v=vuYTXru3JXY

係 NT-H1 唔係 NH1

我用 15x15x0.3 铜片 + Thermal Kryonaut

我用 15x15x0.3 铜片 + Thermal Kryonaut
Joe_Black 發表於 2020-10-31 00:05

改番,佢用銅箔

頂唔順部G5得32GB ROM,想繼續用可換電機,最後係網上BID左部平價V20 F800K,貪佢有得上Android 9,再拜託 ...
zgmfx12a 發表於 2020-10-30 23:35

你frd咁改,係改善吾到幾多。

因為熱力帶吾到去電池機尾位置。

個3塊銅片,照舊積熱同一位置,完全分散吾到熱

我自己用石墨烯貼片,由發熱位貼到電池近機尾位置,咁先可引渡熱力四散

你可參考現今手機的VC均熱板,再自行改良散熱貼如何走位!

回復 4 #amgbenz

有冇圖可以分享下點貼?

via HKEPC Reader for Android

Joe_Black 發表於 2020-10-31 00:05

我都有部台版V20,最近死左wifi,之前改裝散熱,0.3mm銅片再加銅箔,夾之間用cool媽 cpu散熱膏,Qboot app降頻,有少少改善,但一load大型app都係熱

回復 6 #abralam

諗緊將D銅箔屈上去鏡頭sim卡個位, 再係機背殼加銅箔, 兩者用薄散熱膠connect, 咪可以用機背殼導熱????

via HKEPC Reader for Android

晒時間.....

呢個年代重用 v20 明顯係用家同自己過唔去

俾佢安息啦, 真無人性

俾佢安息啦, 真無人性
666 發表於 2020-10-31 15:44

千零蚊部機用落都快過V20,樓主仲堅持可以換電做咩?而家普通內置電既續航=v20兩舊電