畢直得1K,二號機買咩好?

想買部後備機,紅米NOTE 係咪最高性價比?如果畢直得1K,可以最新買到咩 MODEL?

Realme v3

via HKEPC Reader for Android

紅米9

回覆 1# 筒仔
如果得1K,不如買二手好過
一手連中階都買唔到

回覆  筒仔
如果得1K,不如買二手好過
一手連中階都買唔到
cpk 發表於 2020-11-18 10:15 AM

二手電話感覺好快會打柴咁,以前聽一個整手機C 師講,電話入面D CHIPS 而家一般都係2~3 年貨仔,有 time limite,一到期自動收皮,加上唔知上手點用機,所以都唔敢買二手手機。

等雙12去淘寶/京東買紅米10X 5G

二手電話感覺好快會打柴咁,以前聽一個整手機C 師講,電話入面D CHIPS 而家一般都係2~3 年貨仔,有 time  ...
筒仔 發表於 2020-11-18 10:28

睇牌子,睇人點用,有無成日跌機,撞機,掉機

最大損耗我覺得喺電池,內置 emmc ,應該都玩到 4 年以上(三星 A9 2016 用家依然用緊,只係電池唔掂,C5/C7 都偶有見到仲有人用/放)

有一班唔打機,唔經常睇片,只WhatsApp / FB / 股票 / 新聞 嘅老人/中年用家,呢啲二手機普遍係長壽同持久啲(每日 screen on time 都無 1~2小時呢啲)

4個月前先幫家中老人買咗部二手 C7 pro,始終有實體 home key 啱佢用啲,暫時亦無大問題,係指紋辨識度唔多掂,可能係果代機嘅指紋仲未完善有關。

真係要新機,我諗 Nokia 5.3 都應該係一個OK嘅選擇,唔買 小米 ,1k幾 係無乜機揀。

1千蚊一手機最多買7系頭或6系
咁不如直接入手845
雖然發熱犀利,但性能上強過現今所有7系u, 僅次於天機1000
拍得住d千5蚊既一手機
性價比高d

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

1千蚊一手機最多買7系頭或6系
咁不如直接入手845
雖然發熱犀利,但性能上強過現今所有7系u, 僅次於天機1000 ...
tonyjai 發表於 2020-11-20 22:26

一手855都只係2K左右(亂想Z6 Pro)
    但其實天璣820跑分係同S855差唔多 S845就更加冇優勢……

Realme v3

via HKEPC Reader for Android
fcbbcf 發表於 2020-11-18 09:35

仲有realme q2i