問: 5吋安卓機推介

有沒有5吋安卓機推介 ? 給中學生返學用.

THANKS.

點解中學生要用5寸機?我細路3年班個機都6寸。。。

via HKEPC Reader for Android

舊機,  phone finder 幫到你
https://www.gsmarena.com/search.php3?

點解中學生要用5寸機?我細路3年班個機都6寸。。。

c14101 發表於 2020-11-22 21:02

小朋友手細的話,用細機係好嘅選擇。否則手比較細嘅本人,早陣子都揸機揸到筋腱炎,物理治療咗幾個月先痊癒。

有沒有5吋安卓機推介 ? 給中學生返學用.

THANKS.
avboy99 發表於 2020-11-22 20:04

我認為考慮機重同機闊會比單純考慮MON SIZE好, 因為5" 4:3 / 16:9 / 18:9 / 21:9 既分別可以好大,

如果想部機唔好咁重同闊,再考慮埋電量+軟件更新周期+軟/硬件漏洞等,我建議 PIXEL 4a

不過中學生的話,其實可以比個BUDGET佢,再比個建議佢,佢唔鐘意PIXEL就比佢自由選擇

edit: SONY XZ1 COMPACT 呢類機已基本絕種可以忘記

小朋友手細的話,用細機係好嘅選擇。否則手比較細嘅本人,早陣子都揸機揸到筋腱炎,物理治療咗幾個月先痊 ...
magna250 發表於 2020-11-22 21:47

而家 d 機係 22:10 為主流, 就算 6" mon 部機都係好細/好窄

唔好比對角線數字影響左判斷

早陣子都揸機揸到筋腱炎 -> 咁的話要睇的係部機濶度, 唔係睇對角線

買二手sharp 機 sharp R compact 都係大iphone se 一代少少,
淘 都只係約rmb 350 95成新,

其實依家啲5.8-6.2吋機,純粹係因為拉長咗個screen先變成接近6吋mon。

該些手機的實際闊度,就同以前5.0吋mon的手機差唔多闊,around 6.8-7.0 cm

例子有三星 S8/S9/S10e/S20、Sony 5/5ii/10/10ii

作個參考:
6.0吋mon的 Xperia 10ii,mon闊6.0cm,計埋個框,整部機闊6.9cm
5.0吋mon的 Xperia Z1,mon闊6.2cm,計埋個框,整部機反而有7.4cm闊!

#5 同 #7 的內容,我大都同意所以不再重複,但要問樓主接唔接受二手手機

小朋友手細的話,用細機係好嘅選擇。否則手比較細嘅本人,早陣子都揸機揸到筋腱炎,物理治療咗幾個月先痊 ...
magna250 發表於 2020-11-22 21:47

明白, 不過機身大小跟機身重量是兩個 issues, 不一定成正比
mon 細, 字及圖都比較細, 難睇

點解要用細mon ? 而家睇 mon 多過打電話