[操作疑難] 我部電話最近成日人地打不入 但我打得出 會不會中毒/壞機

我有部android手機
就算我的電話顯示信號滿格
最近經常其他人打入(好多個人用不同台)都會話電話暫時未能接通,而且我部電話完全無響過無紀錄
但不是一定每一次都收不到
我已經去左電信公司問 話無問題
電信公司叫我開VoLTE,開左一段短時間試左幾次又正常,但我以前一直都沒有開VoLTE

我留意到一樣野,明明我留意住部電話一直寫住4G,我叫家人幫我試的時候當我家人打出我的電話之後我的電話會顯示由4G變成E
而當我家人收線/飛到留言信箱就會變返做4G

而如果我打出電話就無問題 只是其他人成日打吾入
而且流動上網無問題

請問會不會電話中毒
或者電話硬件有問題?

CSL? 如果有開 Volte, 應該打出打入ok, 但無開volte, 會跳落 2G

最近經常其他人打入(好多個人用不同台)都會話電話暫時未能接 ...
skywalker167 發表於 2021-1-4 20:51

hello?

那型號電話?行貨安水貨?

最近經常其他人打入(好多個人用不同台)都會話電話暫時未能接 ...
skywalker167 發表於 2021-1-4 08:51 PM

換第2部電話試左係未同情況先。

via HKEPC Reader for Android

用緊行貨,屬於android10

我用緊sun mobile

btw我而家都無開(關返)VoLTE都系一時打得入 有時打吾入

暫時未換第部電話試,因為真系要慢慢試,不是每次都打不入
我遲下望下我部舊電話是不是nanoSim

回覆 6# skywalker167

師兄你用咩品牌及型號?

set 咗 飛 線

https://en.wikipedia.org/wiki/Call_forwarding
*#21#
*#67#
*#69#
*#61#
逐個check下,有無call forward?

也不排除是電話壞

係咪啟用咗封鎖來電不明的來電功能?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

係咪小米Mix 2S呀?
外母那部都係咁,用緊生台