小米11 Ultra 將搭載超級快充硅氧負極電池

小米(01810.HK)   宣佈,3月29日首次發布的旗艦產品小米11 Ultra將搭載超級快充硅氧負極電池,是將新能源汽車的電池技術應用於手機,通過負極增加納米級硅材料,可達石墨理論克容量的10倍。

小米指出,硅氧負極電池將是手機電池技術未來的發展方向,公司在新型電池上的探索從未停止。此前MIX Alpha機款上已作首次嘗試,今次推出的第二代硅氧負極電池通過「摻硅補鋰」,讓硅顆粒不易粉化,帶能量密量、容量及充電速度均提升,同時對納米硅補鋰,攻克硅碳電池首充效率低、電池壽命短兩項業內難題。

年年都話有新嘅 電池技術 可以幾多日一叉,結果都係要日日叉電, 就好似嗰啲入水 就可以行嘅車一樣

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

之後測試
超級快充硅氧負極電池
又同其他手機普通電池打成平手

這就是小米, 叫個好聽既口號, 做過靚仔既PPT

之後沒半點進步

三叔打手每個post地要入去踩一下,到3月29號會唔會變鵪鶉呢

之後測試
超級快充硅氧負極電池
又同其他手機普通電池打成平手

這就是小米, 叫個好聽既口號, 做過 ...
youna 發表於 2021-3-26 17:10

19三星只係食到25w
但你用幾舊水人仔去淘寶淘隻爛鬼雜嘜山寨60w GAN充電器,  又反中又淘寶, 19***又用唔到60w

回覆 4# chihim2468

小米就是三星砌機, 唔好笑死人啦

回覆 6# youna

我唔似係地只係得手機, 仲有Z FOLD 2, , GALAXY BOOK FLEX 2
25W 又如何,  
我從來唔係因充電買三星, 三星APPLE 用戶同你地D大陸追CONFIG用戶唔同
你山寨大陸野先會係咁強調呢D (但好多時都唔係自己技術先好笑)

唔好成日要我講三星好嗎~? 我討論緊你地洗緊板個D大陸機呀, 好心正正經經比廣告EPC啦

回覆  youna

我唔似係地只係得手機, 仲有Z FOLD 2, , GALAXY BOOK FLEX 2
25W 又如何,  
我從來唔係 ...
youna 發表於 2021-3-26 17:46

你用幾舊水人仔去淘寶淘隻爛鬼雜嘜山寨60w GAN充電器真係好好笑麻, 你d家當就係得手機同電腦

版主未出聲, 你有咩資格出聲?

叫你老細重金課金呀, 等你可以喺epc撈返個看更

你用幾舊水人仔去淘寶淘隻爛鬼雜嘜山寨60w GAN充電器真係好好笑麻, 你d家當就係得手機同電腦

版主未出聲 ...
nitrochicken 發表於 2021-3-26 17:56

低檔國係買山寨野架啦, 唔好咁高要求啦~? 幾百蚊香港人算係咩~? 我完全沒諗過貴定唔貴, 諗過下浪費既時間已蝕左啦, 你地大陸人開心咪WIN WIN囉

三叔專員啊,剩係見你入國產機D post踩,呢D post又唔見你入去解答下,幫下人啦話晒都專員

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1