[集思廣益] 廠商比較少標示,但買家會留意嘅特質?

暫時加咗我認知嘅資訊落去,唔肯定有冇嘅牌子冇寫(例如華為 Huawei,小米 Xiaomi)

1. 通話錄音,如無,是否死症定係可以 flash ROM 或者轉地區解決
普遍有通話錄音嘅牌子: 國行機, Asus
可以改 CSC 啟用: Samsung (但會影響埋 Samsung Pay)

2. 熄機後可因應鬧鐘時間自動開機
現象: 似乎係中國牌子比較常見
有: Lenovo, Asus Zenfone 6
冇: ???

3. Widevine L3/L2/L1
現象: 國行機得 L3

4. (國行機) 有冇得正常裝 GApps,安裝後是否正常運作抑或會被封殺(被廠商以更新移除/被 Google 禁用)

5. 維修部地址,維修價目是否透明

6. 有冇雙開功能,如有,是否任何 app 都可以雙開,抑或只限指定 app
有,任何 app: Samsung (Knox)
有, 指定 app: Realme, TCL

2. 熄機後可因應鬧鐘時間自動開機
現象: 似乎係中國牌子比較常見
有: Asus Zenfone 6
冇: ???

有冇雙開功能,如有,是否任何 app 都可以雙開,抑或只限指定 app
有,任何 app: Samsung (Knox)
有,任何 app (需要ADB): Asus Zenfone 6
有, 指定 app: Realme, TCL

通知指示燈 (唔知係唔係咁叫), 本來以為係basic中既basic, 冇唸過原來有手機係冇

三星用三星store個acr比哂限權咪完美用到

via HKEPC Reader for Android

我會留意有冇OIS同地圖時間軸..其實都可以解決一下....

通知指示燈 (唔知係唔係咁叫), 本來以為係basic中既basic, 冇唸過原來有手機係冇 ...
yan1221 發表於 2021-3-30 15:31

智障廠商將個燈改成屏幕燈...真係勁弱智...

三星用三星store個acr比哂限權咪完美用到

keithjai 發表於 2021-3-30 15:43

我 android 11 , Samsung M31
喺三星store 嗰度download落嚟嘅 ACR 33.3 -samsung-unchained.  乜權限都畀曬啦,  一樣用不到.

我 android 11 , Samsung M31
喺三星store 嗰度download落嚟嘅 ACR 33.3 -samsung-unchained.  乜權 ...
FT907 發表於 2021-3-30 16:14

有冇開埋

有冇開埋

keithjai 發表於 2021-3-30 17:10

當然有啦,   安裝完,  第一次設定嗰陣時,   已經叫我開