點解新手機但容量會蒸發? 無左20GB?

其實係轉新手機
只係搬過WHATSAPP 過去
但WHATSAPP 係大, 成個大約有48GB
其他APP 都有裝, 但都未開啓來用過
但經過左幾次過DATA 後見到佢顯示用左80GB.....

我裝左既APP 無用到查過都係裝左近6GB 左右
咁重有成超過20GB 其實去左邊.....
同埋128GB 真唔太夠用..... 都已經無計將來會影既相同片, 看來要放SD 了
(因為個人需要問題, 希望唔好只係話咩WHATSAPP 要咁大做咩, 做咩唔刪左垃圾,同D紀綠有咩用等等 )

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實係轉新手機
其他APP 都有裝, 但都未開啓來用 ...
fai3600 發表於 2021-3-31 12:00

Nas啱你

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Nas啱你

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
cyberyeah 發表於 2021-3-31 12:15

我有NAS , WHATSAPP 如果想一路可以捲上去時看到相同片都要放係手機上
但我係唔明點解會無左20GB 以上, 照計個ANDROID OS 本身都唔駛咁大呢

其實係轉新手機
其他APP 都有裝, 但都未開啓來用 ...
fai3600 發表於 2021-3-31 12:00

128G=實際容量120G左右
10G OS即約有110G可用
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有得插咭點解唔插咭?
再唔係學呢度D人乜都話放上cloud

有NAS中放咩CLOUD/SD卡做咩
5G/WIFI6同內置分別都唔算太大,
WHATSAPP D相會用咪留囉,
影相同拍片咪SYNC去NAS,
手機唔留囉

外網WIFI用MOMENTS睇
https://youtu.be/k0-T_54WiyM

原來我個wechat 霸我2.8gb都唔算多  有人可以whatsapp用到咁多

好簡單。下次買512機
我上次trade in 部512機 店員都話其實你用得100gb點解要咁傻買咁大。

原來。大家同是唔識揀size買衫買褲的人。。。。

原來我個wechat 霸我2.8gb都唔算多  有人可以whatsapp用到咁多

好簡單。下次買512機
我上次trade in 部512 ...
dinonam 發表於 2021-3-31 13:51

店員沒說錯100G夠用最多買256G
到用到200G都可以又換機

128G=實際容量120G左右
10G OS即約有110G可用
jackwong717 發表於 2021-3-31 12:43

其實快取資料我已經有剷過, 因為我新機其實唔多APP 有用到快取空間
而因為OS 唔同, 我無呢系統固件用幾多的GB 數看

但都應唔會係二十幾GB

有得插咭點解唔插咭?
再唔係學呢度D人乜都話放上cloud
canonikony 發表於 2021-3-31 13:06

有得插, 但WHATSAPP 好似一定要放機內成套野
唔可以放係到行個程式