其實我想問下vivo Oppo 港行係咪都係行color os 架?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
龍咁威^^! 發表於 2021-4-5 18:56

vivo用funtouch os(混合Android One設計),未有使用最新origin os
oppo用有google services的color os

見到師兄開箱 Post,入黎吹幾句。

個人唔鍾意 9 Pro 果隻銀色,所以買左綠色。ColorOS… 以前玩過 OPPO,依家再試,仍然有「唔岩我」既感覺。結果早兩日忍唔住刷左 OxygenOS,但 IMEI 錯亂,硬係覺得有問題,最後又刷番 ColorOS。雖然,Telegram 群組有人話 IMEI 錯亂可以透過 OTA 修正,但冇人知道問題幾時會 Fix。反正手上仲有其他手機,唯有玩住等啦!

https://t.me/OnePlusOTA/102
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

裝左個logkit個apps,跟住按XDA方法開返volte & vowifi嘅老方法,應該大同小異。
...
麥丁丁 發表於 2021-4-5 18:45

裝完見到有vowifi選項, 不過enable完都係用唔到, 只係得volte

過$6000真係要忍忍手

請問如果無任何root機或者刷rom經驗
如果買oneplus9 不做任何的刷rom或者root 機
能否正常用香港人日常用的野,例如google等?
如果是去某1995年成立的"領X" (CityXXXX)買 水貨(有店方提供的18個月保養)
因為我考慮提議家母買呢部
她主要是為影相,同她成日用 所以我都想有一定的電池續航力

或者整體講,oneplus9(HKD$5299呢個價位)值不值得買?

見到師兄開箱 Post,入黎吹幾句。

個人唔鍾意 9 Pro 果隻銀色,所以買左綠色。ColorOS… 以前玩過 OPPO ...
451KL 發表於 2021-4-5 21:22

歡迎,我啱啱轉oxgenOS,幸好無IMEI個bug
當然時間軸會有返啦

裝完見到有vowifi選項, 不過enable完都係用唔到, 只係得volte
erickkk 發表於 2021-4-5 22:20

唯一原因是國際版無support中移動vowifi

請問如果無任何root機或者刷rom經驗
如果買oneplus9 不做任何的刷rom或者root 機
能否正常用香港人日常用 ...
skywalker167 發表於 2021-4-6 11:57

平時用咩牌子都ok.
鬼域賣機都唔會太多古靈精怪野,是比原價貴幾舊(兼有保)

問心建議
如果是伯母用,建議你買返三叔個堆。
起碼佢易打理,又或者易搵到人幫手 。
買機都要睇用家能力。

回覆 29# 麥丁丁

同意. 比屋企人用都係用返大路本地有保好過, 唔使自己煩