回覆 89# erickkk

Thanks for your reply.

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2.3.3 Global ROM出offical先有得up 黎用。唔知要等幾耐

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2 ...
orange3 發表於 2021-4-15 17:00

唔想用 DA 的話,可以考慮刷 11.2.3.3 BA 再等 AA。

via HKEPC Reader for SM-G9980

平時用咩牌子都ok.
鬼域賣機都唔會太多古靈精怪野,是比原價貴幾舊(兼有保)

問心建議
如果是伯母用,建 ...
麥丁丁 發表於 2021-4-6 16:38

請問 如果我自己買Oneplus Nord N10 5g 香港行貨,好不好?
如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港rom 可以正常用到google同其他香港人常用的軟件例如whatsapp? 因為如果我自己買 我自己都不想刷rom或者root機

請問 如果我自己買Oneplus Nord N10 5g 香港行貨,好不好?
如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港 ...
skywalker167 發表於 2021-4-15 18:58

我見你咁樣問,你似乎真係唔太熟。
香港官網買一定是國際版是有Google play.
不過我一定唔會買港行貴兼唔抵。

如果你自用,又唔系成日換機兼長用,預算上又要經濟。
但你想揀oneplus,不如揀Oneplus 8.呢部野我都仲用緊作副機。基本上無投訴,只是無無線充電。

Oneplus刷Rom無咩難度,你唔想咪幫襯街舖,通常都搞埋國際版,自己衡量

如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港 ...
skywalker167 發表於 2021-4-15 18:58

依家買水貨8T或8 pro最低,你係香港買水貨已經刷左港ROM,有得update,基本上同港行無分别。

多謝幾位回覆
其實我自己應該短期內都不會轉5G plan
甚至可能來緊部手機如果用2年 呢2年內都未必會用5G plan....
如果是其他oneplus機香港官方網站個價的確貴得不合理,例如oneplus8T/8 Pro果D
但nord系列中低階機個價好似不太離譜
不過我覺得如果同小米比完全無性價比
不過好似如果同Samsung比都ok......
呢部oneplus nord n10 5g香港官方賣HKD2300左右
但呢部野好似無國行,不清楚如果水貨機是不是印度或者歐洲美國貨
不過其實我個要求不高,本來我好希望相機有潛望鏡遠攝變焦,但呢個要求應該要接近4千先有,雖然sony最新部xperia 10 iii 有,但未必平,我覺得有機會過3千
至於oneplus 8t / 8 果D 我見香港水貨都差不多4千,taobao都好似RMB3100左右,即HKD3千7左右
out左budget,
其實我要求是插記憶卡同有NFC(好可能只是check八達通餘額...).......不會打機
亦不需要大電或者大mon,不需要雙sim卡
我不是特別追oneplus的.....不過可以試
我不用無線充,甚至不要快充(我會用返5V1A火牛),不會用指紋解鎖
甚至個mon refresh rate會調返60hz
但我自己對 小米呢個品牌無好感.....不太想用小米 或者 紅米
我另外有想過realme 7 5g 不過貴少少(想試MTK),而且電池較大(但覺得電池大不環保)

不過我反而最想知 大家覺得oneplus nord n10 5g 呢個HKD2300香港官網價性價比點

更新: 見到樓主另外一個關於redmi note10 pro見到有telephoto 又差不多價錢開始有D動搖
另外就是我家母要買一部中高階機,可以4千幾
而我自己都想買一部中低階機 (我而家果部有時自己reboot),大約2千-2千5百之間最好

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2 ...
orange3 發表於 2021-4-15 17:00

我follow Telegram概OnePlusOTA 4月4有Oxygen downgrade rom, 我reflash完已成功flash成global 11.2.2.2 AA再OTA升上11.2.3.3 AA正式使用中

我follow Telegram概OnePlusOTA 4月4有Oxygen downgrade rom, 我reflash完已成功flash成global 11.2.2.2  ...
erickkk 發表於 2021-4-15 21:18

11.2.3.3 AA 係咪未 Fix IMEI 錯亂問題?

via HKEPC Reader for SM-G9980