[開箱] Oneplus 9 pro 簡單開箱+colorOS試玩

Oneplus呢5年都有玩開,今次都唔例外。
京東買訂金100+尾數5399=5499人仔。

簡單開箱

本尊出現

ColorOS,玩開國行機對佢都唔陌生,
有國內粉絲話用佢是倒退,我有點唔認同。
如果繼續用氫OS就真係體驗上倒退。當然是香港用都適應到日常生活環境。

今次colorOS算是落足料,5g使用是理所當然。自己測試對應到csl & 3仔 volte同vowif,並無message delay。唯獨個自啟設定限死5個不建議apps同oppo自家Breeno助理無得關閉,就唔多體貼用家需要。

續航力方面,大體上888是一粒華而不實嘅U.
再加上2k+120hz高級配置,續航力都預左大咬大食;
經呢兩日使用,以螢幕解像度(智能模式)加120HZ為基礎。

按我工作日高頻使用習慣,要頂工作時間(9粒鐘)應該無咩問題。如果是重度使用者,尿袋免不了。

總括嚟講,機是交足貨(人有我有)散熱上都有著墨。

用落整體滿意,呢部野嚟緊日子我都可以長伴左右。
唯獨個價位偏高,如果是$6000左右,相信都多人考慮。

幾時刷oxgen os?我諗暫時唔會做。個colorOS算是易上手,而且廠方支援上(特別相機個part更新)會較快。

相機,我就認為中高階水平,有部份場景細節位做得唔好,明顯可更新先可以執正。
如果一鎚定音就有欠公允。所以暫且留一手,要多個幾月先再評。
(執筆時已經有第二次更新)

當然樣辦相就一定要擺俾大家睇。
https://drive.google.com/folderv ... F-rQRbmnGEVWaJ3He-a

另外個影片拍攝要遲d先候補。

支持開箱,字數字數

有冇時間軸??

剩係限五個不建議list上嘅App自啟,咁死得喎。佢嘅建議list係咪全部都大陸App?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

有冇時間軸??
樹下乘涼 發表於 2021-4-4 15:37

剩係限五個不建議list上嘅App自啟,咁死得喎。佢嘅建議list係咪全部都大陸App?

via HKEPC IR Extreme 4.2 ...
mdws2002 發表於 2021-4-4 16:01

colorOS個建議除左大陸apps外,gmail,outlook,whatsapp, Facebook, fb message  同line都係清單內(簡單講除建議嘅apps外,只限五個未建議嘅apps)。當然呢個機制有好有唔好,唔好嘅地方就綁死哂,好嘅地方d apps唔會亂咁開。

如果是嫌煩,刷返oxgenOS就一勞永逸

Hydrogen OS 刷 oxgenOS 好方便 , colorOS 刷 oxgenOS 要唔要root /解鎖 ?

volte/vowifi用到CSL,一大進步
我講CSL 台

無野好得過有新玩具又啱玩就好