請問如果無任何root機或者刷rom經驗
如果買oneplus9 不做任何的刷rom或者root 機
能否正常用香港人日常用的野,例如google等?
如果是去某1995年成立的"領X" (CityXXXX)買 水貨(有店方提供的18個月保養)
因為我考慮提議家母買呢部
她主要是為影相,同她成日用 所以我都想有一定的電池續航力

或者整體講,oneplus9(HKD$5299呢個價位)值不值得買?

見到你有電池續航力要求就已經可以skip哂全部 s888 機款.
eva2112 發表於 2021-4-8 11:21

家母都想買S21,但S21好似都系S888
S21電池續航力吾知得吾得
定oneplus9系列會再差好多?
另外亦考慮S20 FE,會不會因為不是S888而電池續航力好好多?

平時用咩牌子都ok.
鬼域賣機都唔會太多古靈精怪野,是比原價貴幾舊(兼有保)

問心建議
如果是伯母用,建 ...
麥丁丁 發表於 2021-4-6 16:38

請問 如果我自己買Oneplus Nord N10 5g 香港行貨,好不好?
如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港rom 可以正常用到google同其他香港人常用的軟件例如whatsapp? 因為如果我自己買 我自己都不想刷rom或者root機

多謝幾位回覆
其實我自己應該短期內都不會轉5G plan
甚至可能來緊部手機如果用2年 呢2年內都未必會用5G plan....
如果是其他oneplus機香港官方網站個價的確貴得不合理,例如oneplus8T/8 Pro果D
但nord系列中低階機個價好似不太離譜
不過我覺得如果同小米比完全無性價比
不過好似如果同Samsung比都ok......
呢部oneplus nord n10 5g香港官方賣HKD2300左右
但呢部野好似無國行,不清楚如果水貨機是不是印度或者歐洲美國貨
不過其實我個要求不高,本來我好希望相機有潛望鏡遠攝變焦,但呢個要求應該要接近4千先有,雖然sony最新部xperia 10 iii 有,但未必平,我覺得有機會過3千
至於oneplus 8t / 8 果D 我見香港水貨都差不多4千,taobao都好似RMB3100左右,即HKD3千7左右
out左budget,
其實我要求是插記憶卡同有NFC(好可能只是check八達通餘額...).......不會打機
亦不需要大電或者大mon,不需要雙sim卡
我不是特別追oneplus的.....不過可以試
我不用無線充,甚至不要快充(我會用返5V1A火牛),不會用指紋解鎖
甚至個mon refresh rate會調返60hz
但我自己對 小米呢個品牌無好感.....不太想用小米 或者 紅米
我另外有想過realme 7 5g 不過貴少少(想試MTK),而且電池較大(但覺得電池大不環保)

不過我反而最想知 大家覺得oneplus nord n10 5g 呢個HKD2300香港官網價性價比點

更新: 見到樓主另外一個關於redmi note10 pro見到有telephoto 又差不多價錢開始有D動搖
另外就是我家母要買一部中高階機,可以4千幾
而我自己都想買一部中低階機 (我而家果部有時自己reboot),大約2千-2千5百之間最好

依家買水貨8T或8 pro最低,你係香港買水貨已經刷左港ROM,有得update,基本上同港行無分别。 ...
orange3 發表於 2021-4-15 21:07

我見oneplus香港官方行貨有特價:
oneplus 8T 8+128 HKD3698 (大家覺得如果8T香港官方HKD3698會不會衝?)
而我自己有興趣的nord n10 5g都特價:
賣1998 而家非常有衝動想買