電話撥號放桌面

買咗部POCO x3 pro電話俾媽媽,請問如何將電話撥號鍵盤直接放桌面.  Thx

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

買咗部POCO x3 pro電話俾媽媽,請問如何將電話撥號鍵盤直接放桌面.  Thx

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Androi ...
supervin 發表於 2021-5-2 22:46

android機冇得咁玩掛,   一定有個電話個icon,  按下去先會出到個鍵盤囉

暫時無見過widget係一個撥號畫面

via HKEPC Reader for Android

幫你睇過,去play store搵dialer widget

via HKEPC Reader for Android

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Androi ...

widgets->聯絡人->直接撥號->揀你老母->拉出桌面->done

小米8 同三星都做到,X3 應該都得

點解要咁做?

程式集見到電話個icon, 按實佢, 佢自動彈出桌面, 放在最低個行

Google 自家 contact 就可以了。
揀咗個 contact, 右上角三點,新增至主畫面。但都要 click 多下先打到電話。

呢個唔受 launcher 限制。如果個 launcher 用到 google contact 嘅 widget,  都可以放枱面,仲可以直接打到電話唔駛 click 多下。

點解要咁做?
mesi 發表於 2021-5-3 21:25

啲老人家唔識按打電話個icon囉.
要一開機就見到個鍵盤,   要一開機就出現左鍵盤畀佢按 number 落去.   好似舊式電話咁...
唔好問我點解咁都唔識,  佢哋唔識就係唔識!! 我已經教我老豆slide  粒制去接電話都教到嘔血!!

啲老人家唔識按打電話個icon囉.
要一開機就見到個鍵盤,   要一開機就出現左鍵盤畀佢按 number 落去.    ...
FT907 發表於 2021-5-4 10:24

咁佢應該完全唔識用smartphone 嘅其他功能?點解唔買部feature phone俾佢開心使用?