用咗十年小米,下部機想試下 samsung

之前曾經有諗過不如下次轉 iPhone,但考慮好耐之後覺得都係 android 啱我多啲。

想問下 Samsung 要影相好係唔係只可以去到旗艦機級數? 有冇啲高階機係唔係用曲 mon 嘅?

同埋,其實 Samsung 有咩唔好處?

之前曾經有諗過不如下次轉 iPhone,但考慮好耐之後覺得都係 android 啱我多啲。

想問下 Samsung 要影相好 ...
mesi 發表於 2021-5-27 15:25

你係想講一部小米手機(應該係第一代吧?)用左十年,還是十年內換來換去既手機都係小米?

如果轉用 Samsung,Budget?要求?

見你講野樣樣都講少少,想大家點答你?

via HKEPC Reader for SM-G9980

用左8年xperia 轉S21, 唔好處係samsung default內置software, cloud, voice input 好流 (除左photo album), 要自己set 返用google

其他冇投訴, smart octopus 同wireless charging 仲幾方便

Mid range A51 71 52 72影相都好  72最好

等S21 FE再睇下

你係想講一部小米手機(應該係第一代吧?)用左十年,還是十年內換來換去既手機都係小米?

如果轉用 Sam ...
451KL 發表於 2021-5-27 15:52

第一部手機係HTC one,之後換咗小米1,之後換過三四部都係小米。

雖然用慣咗小米啲功能,界面,但係覺得係時候要跳出呢個 comfort zone 試下其他品牌嘅嘢。

budget 大約 6,7 千。其實我覺得咁嘅價錢買部手機好貴,不過而家小米都玩貴嘢,我諗不如試下其他牌子嘅“好嘢”。

我每部機都用起碼3年,中間有部好似係小米5 跌咗落海。最耐嘅可能真係小米1,用咗4年。

用左8年xperia 轉S21, 唔好處係samsung default內置software, cloud, voice input 好流 (除左photo album), ...
rockie577 發表於 2021-5-27 16:00

小米機啲喇叭同震機都好流,唔知Samsung係唔係好啲?

小米機啲喇叭同震機都好流,唔知Samsung係唔係好啲?
mesi 發表於 2021-5-27 16:43

震機唔知,但喇叭三星非常好,可能有AKG調音

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

S21 FE
想相機好啲就S20

用第一部三星就出事! M31,  用咗唔夠七個月,  就久唔久自動reboot。
冇特定頻率,  有時一個禮拜一次,  有一個禮拜幾次, 亦都冇特別模式,  有時一開機按d apps , 推上推下,  一兩嘢就即刻reboot