大機真的沒有市場?

正在用華為Mate20x,都好喜歡,但下一部再找也找不到,想找部大芒,OLED, 除了接芒機之外,真的沒有選擇!

反而我想要細機,而家部部都6-7吋,我手細,單手用得好辛苦,袋落褲袋又un住,full screen 5.8吋前後就perfect

via HKEPC Reader for Android

計手機屏幕闊度計,多過7cm同少過6cm闊的手機,少之又少,可見手機生產商,個個千篇一律,難怪二三線牌子,銷售量只能被列作「其他」。

(對角線幾多吋,只係數字遊戲。要度屏幕一定係度闊度)

反而我想要細機,而家部部都6-7吋,我手細,單手用得好辛苦,袋落褲袋又un住,full screen 5.8吋前 ...
紫炎 發表於 2021-5-28 13:33

我我老虎成日話要搵部5.5吋,  投訴太大, 袋唔到落褲袋,  擺落手袋度又聽唔到電話,
但係依家邊有咁細㗎?

計手機屏幕闊度計,多過8cm同少過7cm闊的手機,少之又少,可見手機生產商,個個千篇一律,難怪二三線牌子, ...
slt 發表於 2021-5-28 13:49

其實以手機而言, 闊度算是到上限了.
不是做不了更大尺寸, 而是以一部「手機」而言,
設計上就應該能讓大部份人單手做到基本功能 (打電話, 簡單看訊息等等)
然後就是便於攜帶在身.

當你的電話大到放不進褲袋,
或者做乜都要用兩隻手,
不如去買部tablet?

所以而家D手機想做大個mon,
首先就係做無邊設計, 盡量用盡成部手機個平面,
然後就開始變長, 令手機維持能單手使用.
當兩樣都去到盡,再想個mon大D, 就係摺mon
只係摺mon難度三級跳, 要有個design可以普及仲需要時間

好似啲廠商都明白咩尺寸嘅機最多人買,所以依家多數機都係16:9 5.5” mon嘅闊度,而細機同大機都出少咗。

一係就做返摺機囉, samsung Z  flip .
摺埋咗又擺得落褲袋,  打返開咗變成一部正常6.5吋手機
如果跌到三千蚊樓下,  又有雙卡嘅,  我都會買畀老虎

計手機屏幕闊度計,多過8cm同少過7cm闊的手機,少之又少,可見手機生產商,個個千篇一律,難怪二三線牌子, ...
slt 發表於 2021-5-28 13:49

Sony Xperia 最有heart 啦。。手機根本應該係咁窄長最合適。。又好揸手,split screen分上下又好用
但呢度成日比班低端人口妖米fans開口埋口就性價比。。。性價比係由偷工減料換嚟㗎。。 連proximity sensor都 cut埋。。support frequency band永遠 係最少。。。主要客戶係俾大陸班無能力出國,只會打機和玩抖因音嘅低端人口啊啊啊     

via HKEPC Reader for Android

正在用華為Mate20x,都好喜歡,但下一部再找也找不到,想找部大芒,OLED, 除了接芒機之外,真的沒有選擇! ...
hyiu00 發表於 2021-5-28 11:31

6.8 你都唔夠大 咁真係冇計
https://www.gsmarena.com/results ... isplayInchesMin=6.9

Sony Xperia 最有heart 啦。。手機根本應該係咁窄長最合適。。又好揸手,split screen分上下又好用
但呢 ...
jimmyboy 發表於 2021-5-28 16:08

連proximity sensor都 cut埋, 螢幕唔識關,  拎住個電話,   講電話咪會辣親塊面??