當gmail新增其他帳號時的問題

我想在我手機上加入屋企人的gmail方便管理
但當加入之後。屋企人的聯絡人及日曆會在我電電話上出現。很煩惱。
可否只加在Gmail 新增其他帳戶。
因之前用iPhone 沒有發現這問題
謝謝

但當加入之後。屋企人的聯絡人及日曆會在我電電話上出現。很煩惱 ...
pauly2k2003 發表於 2021-5-31 18:51

當然可以,係同步度有得揀

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 2# cyberyeah

唔得喎
當係Gmail新增跟其他戶口時
聯絡人同埋Google drive 已經同步緊
然後我部電話就出現殺父母嘅聯絡人資料
一時間多左幾百個聯絡人

呢個問題係幾煩
但相信你肯google 一定有答案,部部機UI, android version都有D唔同
好難講你知按邊幾個制

回覆  cyberyeah

唔得喎
當係Gmail新增跟其他戶口時
聯絡人同埋Google drive 已經同步緊
然後我部電話就 ...
pauly2k2003 發表於 2021-6-1 22:34

加完account後,即刻入去同步度取消即時同步聯絡人。
我自己一直都係咁樣雙account使用。

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

但當加入之後。屋企人的聯絡人及日曆會在我電電話上出現。很煩惱 ...
pauly2k2003 發表於 2021-5-31 18:51

如果只係想管理電郵,可以用第三方電郵App,例如MyMail,管理不同電郵賬戶。

via HKEPC Reader for Android

手機設定裡面

通常有個帳戶/備份之類既選項

裡面可設定各帳戶要同步哪些資料

去聯絡人設定揀返顯示咩account,日曆都係,去日曆設定揀返顯示咩唔顯示咩

via HKEPC Reader for Android