意外買到Sharp AQUOS R2工程機(update:已換機)

喺重慶大厦某間二手機舖買咗兩部Sharp AQUOS R2,一部係紅色另一部係藍色,兩部都係softbank版。

紅色機邊框有少少「戰鬥痕跡」,但藍色機就非常新淨。兩部機到手都係android 8.0。

望到佢哋返咗好多部機,佢哋應該主要係做批發嘅(見到佢哋pack好一箱箱咁運出去),不過順便搞埋零售。然後店員(都可能係店主?)喺我面前搵返部機嘅 SIM lock 解鎖code出嚟,再俾我入返落部機解除SIM lock。

每一部機嘅SIM lock code都唔一樣,所以佢哋為咗方便對返IMEI(應該係),就將所有機SIM卡槽入面收埋嘅IMEI標籤拉咗出嚟。

呢個時候我都望到藍色機嘅IMEI標籤同一般機好似有啲分別,但都未知係咩事。

開機嗰時,紅色機開機畫面有softbank logo,但藍色機冇,就覺得更加怪。

但我都係冇認真check,睇咗相機、試咗觸控冇問題我就俾錢走人。

返到屋企update系統就出事啦,一開始我淨係試藍色機,用vpn試咗好耐都搵唔到更新,插softbank激活卡就會卡死喺SIM卡識別畫面。

我初初仲以為係android版本太舊先唔work,之後又試下插張激活卡入去紅色機,插入&重新開機之後就即刻收到更新,而且之後取出激活卡都仲識得繼續接收更新,連vpn都唔使。 呢個時候我先發現部藍色機好唔妥。

最初只係見到藍色機除咗drawer多咗三個app之外,都好似冇咩分別。但撳入去設定—系統—Authentication,就見到發售機構一欄竟然寫住 NOT FOR SALE

再睇下系統版本號,同零售機完全唔一樣,加埋drawer多咗出嚟嘅三個app入面有一個應該係用嚟上傳數據嘅app(唔知係上傳咩數據,但要用戶點擊確定先會上傳),可以幾肯定係工程機。

對比返一般零售機(紅色機):

諗緊keep唔keep呢部工程機好,雖說工程機有錢都買唔到(一般嚟講),但冇得update系統又唔方便使用&唔夠安全……

update:都係返去換一部機,結果冇一部好似呢部工程機咁新淨,唔係鏡頭甩coating就係充電口附近好多刮痕。最後揀咗充電口附近好多刮痕嗰部,起碼帶手機殼就睇唔到。開機已經係android 10,今次check過應該係正常firmware。

店鋪展示機都係not for sale

xperia的firmware都有 StoreFront / Service exchange unit
話唔定可以通過刷firmware切換

u just buy cell phones for fun je, no problem la

$650 OK lar

喺重慶大厦某間二手機舖買咗兩部Sharp AQUOS R2,一部係紅色另一部係藍色,兩部都係softbank版。

紅色機邊 ...
hk133 發表於 2021-6-2 04:07

返去要求換機

via HKEPC Reader for Android

你似玩機多過用機,   咪留返佢囉,  幾百蚊

Sharp 工程機個bootloader 係unlocked,如果識寫recovery比佢就可root機

店鋪展示機都係not for sale

xperia的firmware都有 StoreFront / Service exchange unit
話唔定可以通過刷 ...
mosin 發表於 2021-6-2 04:40

部機好新淨,邊框都幾乎冇花,展示機應該唔會咁新?

部機好新淨,邊框都幾乎冇花,展示機應該唔會咁新?
hk133 發表於 2021-6-2 11:13

換個売有幾難  

閒魚都入咗幾部 古怪機 ,  應該外國退回 ,  換個新売私下賣出 ,  個rom網上揾唔到 , 但又似原廠rom , 可能原廠通用copy出來.

換個売有幾難  

閒魚都入咗幾部 古怪機 ,  應該外國退回 ,  換個新売私下賣出 ,  個rom網上揾唔 ...
poylam 發表於 2021-6-2 13:24

新機同翻新機其實都算易分,因為除咗iPhone之外大多數翻新機都係翻新得好hea,比如有啲翻新機個mon會翹起少少,邊框屏幕/後蓋邊緣會有撬過嘅痕跡之類。