[操作疑難] Whatsapp儲存Media既位置

請問有冇大大們既Whatsapp儲存相片既位置突然改左?

本機\MTP USB 裝置\內部共用儲存空間\WhatsApp\Media\WhatsApp Images (這條Path應該係最初果條)

本機\MTP USB 裝置\內部共用儲存空間\Android\media\com.whatsapp\WhatsApp\Media\WhatsApp Images (而現在變左呢條,因為我賞試再下載別人SEND比我的相片,它會SAVE在這裏)

正因為咁,令到個Whatsapp既相全都LOAD唔返

電話: Xperia 1 II (Android 11 最新版本)
Whatsapp Ver已經係最新 (Google Play冇新update可以UP了)

請問有冇大大們既Whatsapp儲存相片既位置突然改左?

本機\MTP USB 裝置\內部共用儲存空間\WhatsApp\Media\W ...
sony-vaio 發表於 2021-6-9 10:37

我都發現到。

via HKEPC Reader for Android

原來都有其他Ching出現呢個問題? 咁大大們是否自行將全部相COPY返去新既儲存位置? 或者各位係怎樣解決呢個問題?

請問仲有冇大大都有同樣的問題知道可以點解決?  

睇返部機,android media 個folder date 係0531( 我都唔知係咪新,似係)

裡面吉的,新收的相片仲落緊舊 whatsapp media folder

via HKEPC Reader for Android

點解會咁....................  都唔知好唔好就咁將原Path既相COPY去所謂新Path既位置就算  

睇返部機,android media 個folder date 係0531( 我都唔知係咪新,似係)

裡面吉的,新收的相片仲落緊舊  ...
kichiku 發表於 2021-6-9 11:39

搬左去 內部儲存容間/android/media/com.whatsapp

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

Ching你的Whatsapp都係咁? 官方咁改但又唔自動搬埋所有Media去新Path?
咁即係其實要人手COPY晒全部相, 片, 貼圖等等去新Path?

搬左去 內部儲存容間/android/media/com.whatsapp

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
ansonlyk627 發表於 2021-6-9 12:06

My A71 Android 10,只係 WhatsApp Business 的 data 畀個 app 搬入去 android media folder; 普通 WhatsApp 無畀人搬入去

但比更改到"本機\MTP USB 裝置\內部共用儲存空間\Android\media\com.whatsapp"這是正常的嗎?