去屠堡買所謂原裝紅米Note8Pro電池自己換好後悔 ...

因自己用咗年半 Note 8 Pro,間唔中不斷重啟好煩,去國內論壇睇好多人話舊電打柴,雖然自己覺得唔太關舊電事,但都去屠堡買所謂原裝紅米Note8Pro電池,都要成六十幾蚊人仔,即係成七八十蚊港幣。集運到香港自己換,自己唔係 DIY 高手,睇國內視頻跟住換都好艱難,爭啲連部手機都整壞咁滯,好險 !
拆開屠堡所謂原裝電池包裝,放入手機內先發覺,舊電池比原裝短及薄、已經知中招了 ! 裝好充一晚電後 100% 電量,第二朝 08:30 抆充電插就使用,我冇煲片及打機,只係間中睇下 FB 及 IG、上下 EPC 討論區而已,而且瀏覽頻率都好低,到下午六點已經突跌至 40%,再同朋友 whatsapp 約五分鐘,就已經急跌到 13%,比我之前舊原裝電爭好多倍 !

今朝蘿柚痕網上搜查資料,原來小米香港維修中心,原裝電只係 HK$59元,人工收費都係 HK$100元,總共都係 HK$159元,真係不敢相信換電會咁平 ?! 咁我不如拎去換原裝,起碼唔會搞到機殼邊,唔多唔少都撬花 ! 雖然已經過咗保養期,但我自己撕咗 S/L 貼,仲擔心拎上去小米中心換電,唔知仲會唔會幫我換添?!

依家真係嘥埋啲無謂錢,電池續航力仲差過之前原裝好多,用咗兩日一樣都係間中不斷重啟,可能係撞 App 問題?!

在此奉勸大家,真係唔好貪平去坊間換電,相信坊間換嘅電都係屠堡,穩陣真係唔好貪平儕方便呀 !

好後悔 .......

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

本身粒電都唔預比你換
點解你會網買到所謂原裝電

我換粒電,整壞埋個MON 既排線未仲得不償失,最後課多5舊水去SSP換左個代用MON

我換粒電,整壞埋個MON 既排線未仲得不償失,最後課多5舊水去SSP換左個代用MON ...
nameless.ken 發表於 2021-7-9 21:32

戥你仲慘 !

咁你以後係咪唔敢自己換電?

之前自已換米6電即刻翻生喎,不過我果粒係代用電

之前自已換米6電即刻翻生喎,不過我果粒係代用電
chihim2468 發表於 2021-7-9 21:43

代用隨時仲可能好過我果舊山寨 A 電,因為係盜版模仿山寨,電池薄咗又短咗,點計都冇可能貼得住原廠電,一定會比原廠電更差 !

我部小米6  換完品勝 牌代用電後 感覺唔到 部機有明顯 耐用左

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

自己換電一定買副廠代用電 , 重要揾有d名的副廠 ,起碼是新電  .

所謂原廠電,一是拆舊電池,一是雜嘜舊電貼番張貼紙

品勝同飛毛腿比較可信
不過飛毛腿好像冇出新機電池

品勝同飛毛腿比較可信
不過飛毛腿好像冇出新機電池
leungzboy 發表於 2021-7-9 22:34

我用諾希多
品勝飛毛腿試過都可以