老人手提升級,Android VoLTE 問題

正咭csl電話上台咭 通話分鐘 + 500 MB data自動停
副咭 sosim 等等平價咭上網

如果用正咭用哂 500 MB 而停Data,仲用唔用到
VoLTE通話
因為無用開android機,其實係咪好清晰可以分配到咭槽A做通話,B用數據
因csl 仲有約逼住咁做,

thx!

回復 1 #Adblock

買張年卡30,50,70,1xxGB,
咁啱老人家。

Android 紅米note8pro

回復 Adblock

買張年卡30,50,70,1xxGB,
咁啱老人家。

Android 紅米note8pro
jackwong717 發表於 2021-8-30 21:02

Csl仲有约,仲要長

正咭csl電話上台咭 通話分鐘 + 500 MB data自動停
副咭 sosim 等等平價咭上網

如果用正咭用哂 500 MB 而停 ...
Adblock 發表於 2021-8-30 20:52

1. VoLTE 係唔關有無數據使用量的﹐因為 VoLTE 使用的數據係不收費的。香港所有台都係﹐有人講外國電訊商就會計入收費之中。

2. 除非老人家自己會拆張卡出來﹐同埋手多多去手機網絡設定改setting。
否則﹐你set完一次通話用邊張卡﹐數據用邊張卡﹐setting係唔會變的。
這樣做﹐最多咪每個月都係蝕正卡的數據使用量囉。
又或者教曉老人家點去轉換數據用邊張卡。

正咭那 500 MB....算吧啦
長期set 死用副咭 上網算啦

唔同牌子同唔同VERSION 的 ANDROID 機,SETTING 有少少出入。
但都係好清楚 SET到邊張卡上網同邊張卡通話。
只係通話果度即使預設咗用邊張卡,但撥號個版面都可能都會有晒兩張卡的打出制。

唔同牌子同唔同VERSION 的 ANDROID 機,SETTING 有少少出入。
但都係好清楚 SET到邊張卡上網同邊張卡通話。 ...
tp380 發表於 2021-8-31 10:33

但撥號個版面都可能都會有晒兩張卡的打出制。不一定係咁㗎.
上一兩代嘅LG機係要預先set咗用邊張打出先,   並非喺個dialer (撥號個版面)嗰度,  按完number就有得畀你揀用邊張

但撥號個版面都可能都會有晒兩張卡的打出制。不一定係咁㗎.
上一兩代嘅LG機係要預先set咗用邊張打出 ...
FT907 發表於 2021-8-31 14:46

我知呀,LG 我都用過,佢好特登咁整個換 SIM 的製出來的,所以我話可能囉。
不過LG 都已成歷史啦。

1. VoLTE 係唔關有無數據使用量的﹐因為 VoLTE 使用的數據係不收費的。香港所有台都係﹐有人講外國 ...
peter_chan 發表於 2021-8-30 21:54

係咁諗

VoLTE不嬲唔計data
冇data plan都用得
點解成日有人咁問

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)