而家Google photos 冇得無限儲存,大家點應變?

自費nas?

自費nas?
mesi 發表於 2021-9-2 10:48

老老實實﹐真係睇下有幾多data去決定。

而家課金成本如下:
100GB : $150/年
200GB : $230/年
2TB : $799/年

全部可以與5人共用儲存量

基本上﹐200GB 以下就課金啦﹐你課足10年才勉強夠買部最基本的入門NAS+HDD。
期間﹐你自己仲慳左電費及維護成本(包括自己的精力)。

2TB 就大約3-4年就可以夠買NAS(視乎型號及HDD容量)﹐這樣就自己考慮了。

老老實實﹐真係睇下有幾多data去決定。

而家課金成本如下:
100GB : $150/年
200GB : $230/年
2TB : ...
peter_chan 發表於 2021-9-2 11:24

好好嘅分析。

近年嘅相size 大咗,片又多咗。。  200GB 滿足唔到架喇。  

其實真係冇乜時間現正睇返啲相,只係生活記錄。。

好好嘅分析。  

近年嘅相size 大咗,片又多咗。。  200GB 滿足唔到架喇。   

其實真係冇 ...
mesi 發表於 2021-9-2 11:34

之前你想無限backup﹐係要縮圖縮片。

要原相backup﹐本身就一直會計算儲存空間。
所以﹐要backup 原相﹐就神早已經課金 or 自建NAS。

因此﹐我係唔會理會這一班人的。

而一直用縮圖免費的人﹐張相的size已經縮細才upload去google。
即係相的size唔會大左的(因為原相的相素提升)﹐分別係計算定唔計算儲存量。

其實都好簡單睇下自己a/c的用量係幾多﹐增長速度係幾快﹐咪睇下幾時才去自建NAS囉。

正常來講﹐你唔會一開始就課金最貴的2TB Plan。(有工作需要就另計)
一般都係先用 100GB﹐再上200GB。

去到200GB 時﹐才真正考慮data的增長速度而決定課多幾年才建NAS﹐還是爆200GB時即刻自建NAS。

樓上師兄分析好好
懶人方法就入部pixel 4 玩無限高質 (for 唔介意畫質人士)

樓上師兄分析好好
懶人方法就入部pixel 4 玩無限高質 (for 唔介意畫質人士)
hkepcmobile 發表於 2021-9-2 11:48

買一次pixel 4 日後轉機都可以繼續享用無限高質?

買都買google drive.

MS OFFICE 365 80蚊一年包OFFICE 系列 + 1TB ONEDRIVE
夾三星一流 (三星BACKUP直連)

自費nas?
mesi 發表於 2021-9-2 10:48 AM

平未自己買usb2.5"過機/無線路由器 USB 共享

比多小小 買My Cloud Home.

再多D未整NAS.

主力改用Synology Photos, 但Google Photos就照用,不過只放壓縮相