續之前買咗山寨小米電個帖終於換咗諾希副廠電 ...

之前紅米 NOTE 8 Pro 不斷重啟,上內地論壇九成話電池問題,之後屠堡買咗舊山寨小米電,換咗落部手機後,發覺一到約 60% 電就倒水,20% 仲極速到 1% 至熜機。間屠堡店可能俾其他買家舉報,成間網店都摺埋咗 !

上星期終於忍唔住,去屠堡買咗舊呢個版區師兄介紹、諾希副廠電池剛更換完。諾希包裝比山寨小米更靚,舊電同原裝果舊一樣大小,冇好似舊山寨小米電咁短咗。但條電池線比正常長,要夾硬壓摺佢先冚埋到背蓋,呢個暫時偽唯一缺點 !

換咗舊諾希電,顯示尚有 52% 電量,我暫時唔充電住,終於舊電係新買,等佢今晚剩番 20~30%,臨瞓前先充到天光,再由聽朝開始監察下,究竟舊電正唔正常?

舊諾希電要人仔 72元,其實都算唔平,仲比之前舊山寨小米貴 (當時當佢真),希望可以捱到一日啦 ! 未來幾日測試後再包膠,多謝之前咁多位師兄指導。

前帖→ https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2626853

● 諾希電源線由左至右長咗好多唔對機位

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1 #smartlam

有牌子大厂=負責

假大牌子=假野

via HKEPC Reader for Android

做個backup
拎去小米度換先係百幾蚊

做個backup
拎去小米度換先係百幾蚊
outdays 發表於 2021-9-3 20:08

依家已經後悔,但係之前個帖有幾位師兄講過,上到去小米維修中心,如果部手機過咗保養期,話只係要求換電嘅話,收咗你部機之後會通知你,話會屈你部機底板有濕、或有其他有問題,要一齊整好先可以幫你換電,唔知係咪堅???

諾希算係副廠最好個間,比品勝仲好。

諾希算係副廠最好個間,比品勝仲好。

mtng223 發表於 2021-9-3 20:33

但有人話飛毛腳續航力比諾希好,不過點都好過山寨小米先 !

但有人話飛毛腳續航力比諾希好,不過點都好過山寨小米先 !
smartlam 發表於 2021-9-3 21:40

淘寶D標示原廠小米電池都是假嗎? 最近想幫部K20pro換粒原廠電

淘寶D標示原廠小米電池都是假嗎? 最近想幫部K20pro換粒原廠電  

via HKEPC Reader for Android ...
kinkinkid 發表於 2021-9-3 21:50

全假

回覆 7# kinkinkid

有機會係真既.... (二手電)

via HKEPC Reader for Android ...
kinkinkid 發表於 2021-9-3 21:50

原來係,因為小米電池配件,尤其係內置電池,真係冇淘寶有得賣,我後來瀨咗嘢,呢道師兄講我知先知,我都有上網去搜索資料,原來真係流嘢 ! 間淘店我未投訴、已經俾其他買家投訴到摺埋了 !