小米 主動鎖人機

有冇人知 經咩途徑/方法 ? 點避?

xda-developers开发者论坛报道称,这场封锁始于今年9月。在手机被锁之后,古巴当地的小米用户在自发建立的社区中发布解决措施进行自救,发布#UnlockXiaomi#的自救超话,并通过视频来帮助被锁机的用户解决问题。

值得注意的是,不止是古巴,据俄新社报道称,该限制涉及到伊朗、叙利亚、朝鲜、苏丹和克里米亚等六个国家和地区。

https://www.sohu.com/a/489468331_239259

伊朗、叙利亚、朝鲜、苏丹和克里米亚 <--- 唔去咪得蘿

小米政策不允许用户在非销售和提供产品的地区激活产品,如需更多信息,请直接联系零售商。

水貨就鎖機??

點解唔留意香港有無?

如果香港都無個案,外國有都唔駛理

淘仔機香港(水貨)用,會唔會鎖?

其實好似話系xiaomi在同美國達成共識之後
呢D國家應該都是被美國制裁的國家
xiaomi認為只要符合美國法律就可以不被美國制裁
不過話時話 如果有中國人去呢D國家公幹,自己部xiaomi機都被鎖埋??
而其實呢D國家的人有幾多用xiaomi
會不會到頭來,大部分被鎖的都是違反美國制裁令去呢D國家工作的中國人的手機?
另外好似話其他牌子的手機在呢D國家都不會被鎖
有人話就算iphone都可以正常使用

其實講真 好多歐美人會去以上部分國家 例如甚麼戰地記者 軍人
就算北韓都有不小歐美人去旅行 (疫情前)

利申: 我系五毛小粉紅

xiaomi認為只要符合美國法律就 ...
skywalker167 發表於 2021-9-13 22:58

伊朗、叙利亚、朝鲜 同中國係友好國家  小米點解鎖人機

淘仔機香港(水貨)用,會唔會鎖?
Q-Q 發表於 2021-9-13 22:58

鎖=港獨

via HKEPC Reader for Android

xiaomi認為只要符合美國法律就 ...
skywalker167 發表於 2021-9-13 22:58

咪係益鴻蒙有機會發展   

via HKEPC Reader for Android

點解唔留意香港有無?

如果香港都無個案,外國有都唔駛理
NeTZoO 發表於 2021-9-13 22:47

睇黎c hing 真係好少搭飛機