[測試] 樂2刷機續命

樂2不死,刷機續命﹕

早兩年前將樂2刷了miui 10,將手機再工作多兩年,(可參閱﹕https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2493332)。

由於現時主流Apps,尤其時政府及銀行的程式已經不再支援Android 6.01,為使LeEco x520能繼續工作,只好「照辦煮碗」再刷ROM續命,今次選用了 Lineage-17.1-20210906-nightly-s2-signed.zip 及 open_gapps-amd64-10.0-nano-20210910.zip。

選用Lineage主要是純正,無多餘綑綁軟件,size細(只有600MB左右),工作穩定可以作為日常工作手機,甚至連Google Apps都無,所以要刷Open_gapps。

刷機大略如下﹕

1. 進入TWRP的Recovery

2. wipe去cache、data及system

3. install Lineage-17.1 及 open_gapps

4. Reboot system

便大功告成﹗ (若不清楚如何刷TWRP及Rom,可參閱「樂2不死」)

下載LineageOS及Gapp的截圖﹕

刷機後重啟截圖﹕

刷機後測試,一切工作正常,而且反應比miui 10更快,以前Android 6.01不能使用的軟件,現升級至Android 10.0後,又可復活。

舊電重得咩 ?! 我兩年前用舊電都已去得好快

而家用部LE2 Pixel experience 9 覆呢個post  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

CHING 路過一問, 未刷 TWRP Recovery 的話, 洗唔洗 unlock 機先?
用完 TWRP 刷完, 洗唔洗用 adb flash boot boot.img? 之前用 TWRP  刷機, 有時要 flash 返 boot.img 先 boot 得起

樂2不死,刷機續命﹕

早兩年前將樂2刷了miui 10,將手機再工作多兩年,(可參閱﹕)。

由於現時主流Apps ...
pipikeung 發表於 2021-9-14 21:55

請問有冇定時開機及關機?

Good job,手機唔壞都唔捨得掉,雖然依然會買新機,屋企部G pro2仲好健康,可惜搵唔到新ROM刷

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我都有部,係 32 GB ROM 唔多夠

via HKEPC Reader for Android

回覆4#

請參閱「樂2不死」有詳細解說如何刷TWRP,或可參考以下URL:
https://wiki.lineageos.org/devices/s2/install

不用flash boot.img,刷完後reboot system 便可。

回覆5#

lineageOS 沒有定時開關設定

回覆7#

32GB ROM 夠唔夠用,端視乎個人需求,由於LineageOS十分細小,只有600M,我裝完後reload前先裝的大約70個程式(Apps)及大約300MB的MP3音樂,都尚有12GB空間可以使用。

若果太多圖片或短片可以將之經USB存放在電腦或USB盤內,以減輕空間耗用。

我都有部,當年衛訊減到788定888買
現在都仲用得

我都有一部, 確實是好機, 今晚試下教學刷機, 希望成功